Categorieën
Kwistig

Kwistig in december

Ook in december pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een ideaal geschenk voor het nieuwe jaar: een duoticket voor de alom bejubelde voorstelling Missie in de KVS op 23 januari 2013!

  1. We zoeken een gastronomische curiositeit waarrond een waas van geheimzinnigheid hangt. De een zweert dat het de testikels van een stier zijn en de ander houdt vol dat het de pancreas van een kalf of een rund is. Wat is de naam van de beruchte Brusselse stoofschotel met orgaanvlees en lambiekbier?
  2. Welk lied verkozen de luisteraars van FM Brussel in 2012 tot beste Brusselse nummer aller tijden? Graag titel en uitvoerder.
  3. Welke Brusselse chocolatier schopte het in 1995 in Lyon tot wereldkampioen banketbakkerij en heeft buitenlandse winkels in Parijs, Londen, Koeweit City, Taipei, Tokio en Nagoya? Zijn eerste winkel was op de Louizalaan. Hij gaat zelf op zoek naar de beste cacaobonen, die hij verwerkt tot subtiele, originele aroma’s.
  4. Welk Brussels gebouw, dat in de jaren 1930 ontworpen werd door de architect Joseph Diongre, wordt wel eens vergeleken met een pakketboot of aangeduid met de term geluidsfabriek?
  5. Welke twee graven speelden een leidende rol in het verzet tegen het bewind van koning Filips II en bekochten dat met hun leven? Ze werden op 5 juni 1568 onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Beide edellieden prijken nog steeds op een voetstuk in het parkje van de Kleine Zavel.
  6. Schiftingsvraag: Op zondag 23 december vindt de jaarlijkse loopwedstrijd Gaston Roelants in Laken plaats. Hoe lang zal de winnaar over 10 km doen? Ter vergelijking: in 2011 legde Andy Rayner de afstand af in 28 minuten 56 seconden.

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig 8′ naar info@brusselblogt.be. Je hebt daarvoor tijd tot 22 december om 20u. De jury kiest drie winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor de monoloog Missie in de KVS op woensdag 23 januari 2013. Bruno Vanden Broecke speelt daarin op onvergetelijke wijze een missionaris. De tekst is van David Van Reybrouck. Ook BrusselBlogt was enthousiast: “Bruno Vanden Broecke staat met veel naturel op de planken en houdt in zijn eentje moeiteloos het publiek in de ban. Elke aarzeling, elke stilte is raak. De bijzonder emotionele finale blijft lang nazinderen.”

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.