Categorieën
Kwistig

Kwistig 9: de oplossingen

Op 22 januari presenteerden we de negende ronde van onze quizrubriek Kwistig. Vandaag maken we de antwoorden bekend.

  1. Het Stocletpaleis, een villa aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe naar een ontwerp van Josef Hoffmann en met wanddecoratie van Gustav Klimt, wordt beschouwd als het meesterwerk van de Wiener Werkstätte en het sluitstuk van de jugendstil. De naam- en opdrachtgever van de villa was de zakenman Adolphe Stoclet. Het gebouw is niet toegankelijk voor het publiek.
  2. Elvis Pompilio is een modeontwerper die in hoeden gespecialiseerd is. Zijn boetiek-atelier bevindt zich in de Lebeaustraat aan de Grote Zavel.
  3. Brussel was in 1888 voor het eerst gaststad van een wereldtentoonstelling. De Brusselse expo liep in het Jubelpark onder de noemer Grand Concours International des Sciences et de l’Industrie. Er waren in hetzelfde jaar echter ook wereldtentoonstellingen in Glasgow, Sydney en Barcelona. De laatste werd door het  Bureau International des Expositions achteraf erkend als de 9e universele wereldtentoonstelling. Vandaar dat we 1897 ook goed gerekend hebben. De Exposition Internationale de Bruxelles, ook in het Jubelpark, is wel officieel erkend als de 12e wereldtentoonstelling.
  4. Stripfiguur Nero zag het levenslicht in de Zandstraat in 1947 toen Marc Sleen er als tekenaar en illustrator aan de slag was bij de krant ‘De Nieuwe Gids’. In 2009 ging in dezelfde straat het Marc Sleen Museum open, recht tegenover het Belgisch Stripmuseum. ‘Het Spook uit de Zandstraat’ is ook de titel van het 134ste Nero-album.
  5. Onder het  burgemeesterschap van Jules Anspach (1863–1879) werd de Zenne overwelfd en werden brede boulevards aangelegd.
  6. Het eerste doelpunt in de Bekerwedstrijd tussen Anderlecht en Racing Genk viel in de 30ste minuut. Jovanovic legde meteen de einduitslag vast: 1-0.

De vijf winnaars worden vandaag op de hoogte gebracht. Ze winnen een duoticket voor een bezoek aan het Atomium. Proficiat!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.