Categorieën
Kwistig

Kwistig in februari

Ook in februari pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de twee duotickets voor de tentoonstelling over Neo Rauch in de Bozar!

  1. De zanger, gitarist en tekstschrijver van Placebo is 40 jaar geleden in Brussel geboren. Zijn vader was een Amerikaan van Frans-Italiaanse origine, zijn moeder een Schotse. Het gezin verhuisde vaak. Wat is de naam van deze zanger, onder meer bekend van de song ‘The Bitter End’?
  2. Hoe heette de hertog van Bourgondië die in de vijftiende eeuw een centraal bestuur voor alle Nederlandse gewesten invoerde en daartoe de eerste Staten-Generaal bijeenriep? Hij gaf ook de aanzet tot de bouw van een imposant paleis om van daaruit het hele rijk der Nederlanden te beheren: het Paleis op de Coudenberg in Brussel. Het paleis werd in 1731 verwoest door een brand.
  3. Twee jonge bierbrouwers, Bernard Leboucq en Yvan De Baets, hebben zich met hun Brasserie de la Senne in Molenbeek gevestigd. Ze oogsten lof met hun hergiste, ongefilterde bieren zonder additieven. Een van hun paradepaardjes wordt omschreven als “goudblond bier met 6% alcohol, smaakt in de mond bij aanvang rond en moutachtig, met een licht bittere nasmaak.” Welk bier zoeken we?
  4. De Memorial Van Damme is de jaarlijkse hoogmis voor atletiekliefhebbers. Er sneuvelden al dertien wereldrecords, waarvan er nu nog zes op de tabellen staan. Zo liep Kenenisa Bekele de snelste 10.000 meter aller tijden in 2005  in Brussel: 26.17.53. In welk jaar vond de eerste editie van de Memorial plaats?
  5. Brussel wordt in heel Europa beschouwd als een belangrijk centrum voor de hedendaagse dans. Gerenommeerde choreografen als Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus en Meg Stuart zijn er actief. Hoe heet de gereputeerde dansschool die in september 1995 in Vorst de deuren opende? De initiatiefnemers waren het dansgezelschap Rosas en de nationale opera De Munt.
  6. Schiftingsvraag: Tweedeklasser FC Brussels speelt op zaterdag 23 februari thuis tegen Westerlo. In welke minuut zal het eerste doelpunt van de partij vallen?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig februari′ naar info@brusselblogt.be. Vermeld daarin je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot 23 februari, om 12 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit twee duotickets voor de tentoonstelling Neo Rauch. The Obsession of the Demiurge. Selected Works 1993-2012 in de Bozar. Rauch, voortrekker van de Neue Leipziger Schule, staat bekend om zijn raadselachtige, ogenschijnlijk verhalende schilderijen. Hij ontwikkelde een hoogstpersoonlijke stijl, een mix van realisme, surrealistisch aandoende abstractie en invloeden uit popart en strips. De expo loopt tot 19 mei.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.