Categorieën
Pellicule & papier Podium

Brussel verstript

De negende kunst is thuis in de geboorteplaats van Hergé, Franquin, Peyo, Edgar P. Jacobs en Jean Van Hamme. Logisch dus dat het internationale literatuurhuis Passa Porta aan tien striptekenaars uit binnen- en buitenland vroeg om een origineel beeldverhaal over Brussel te tekenen. Het resultaat is Bruss. Brussels in Shorts, een fraai uitgegeven album dat een mooie staalkaart biedt van de mogelijkheden van graphic short stories. De stilistische en inhoudelijke verschillen zijn groot, maar er is één constante: alle verhalen spelen zich af rond de Oude Graanmarkt in hartje Brussel.

Serieus gescoord!
Het eerste verhaal van de hand van Frederic Van den Stock is aandoenlijk. Bartje  is een introverte kotstudent die dol is op gamen. Een vriend uit het middelbaar sleept hem mee naar een fuif in de Celtica, waar hij een meisje ontmoet. Ze belandt in zijn bed voor een one night stand. “Serieus gescoord!” denkt hij, maar achteraf breekt hij zich het hoofd waarom ze niet reageert op zijn sms’jes. Elric Dufau volgt in prachtige rood-zwarttinten een man die een vrouw  achternazit, van de Dansaertstraat over de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten tot de Botanique. Is hij een stalker of een kunstenaar? William Goldsmith vertelt het poëtische verhaal van Sam Rondeau, die op het Vossenplein het dagboek van een Canadese naamgenoot ontdekt. De man beleefde in 1911 zijn laatste romance in Brussel en droomde van een reconstructie van het Sint-Katelijneplein in Barnum Marsh. Zo veel jaren laten raakt Sam zo in de ban van het dagboek dat hij zijn werk verwaarloost en de droom van zijn voorganger wil waarmaken.

Antipasti
Blijven sommige andere inzendingen verhaaltechnisch steken in goede bedoelingen, visueel valt er in Brussels in Shorts veel te ontdekken dankzij de rijkdom aan tekenstijlen, kleuren, formaten van de tekeningen. De verschillende invalshoeken van de auteurs maken het boeiend. Wie strip nog altijd associeert met het kinderlijke en rechtlijnige van Suske en Wiske,  ziet hier volwassen en existentiële thema’s behandeld met behulp van filmische en literaire technieken, met dialogen en beschrijvingen of zonder woorden. Het album is als een heerlijke schotel antipasti die je zin doet krijgen in een hoofdgerecht in de vorm van een beklijvende graphic novel. Toen David zijn stem verloor van Judith Van Istendael is bijvoorbeeld een aanrader.

Verborgen, magische plekken
Brussel is het decor van alle verhalen. Levert dat, naast mooie plaatjes en herkenbaarheid, ook nieuwe inzichten op? Tomas Kucerovsky reflecteert het meest over de stad. Hij wil stereotypen als Manneken Pis en het Atomium, chocolade en surrealisme vermijden. Hij stoot op contrasten zoals art nouveauhuizen naast bakbeesten van auto’s en brutalistische betongevels naast historische huizen. De Europese wijk  ziet hij als een wereld op zich die niets gemeen heeft met de rest van de stad. Een mooi citaat: “Het kan gevaarlijk zijn in Brussel, vooral als je een onbekende straat inslaat, maar dat is de enige manier om verborgen, magische plekken te ontdekken”. Zoals stripwinkels, de ideale plek om te schuilen als het weer eens regent.

Bruss. Brussels in Shorts is uitgegeven bij Oogachtend en is verkrijgbaar in de betere boekhandel. Tot 24 maart loopt in het Belgisch Stripcentrum een tentoonstelling met tekeningen van de deelnemende auteurs.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.