Categorieën
Kwistig

Kwistig 10: de oplossingen

Op 11 februari presenteerden we de tiende ronde van onze quizrubriek Kwistig. Vandaag maken we de antwoorden bekend.

  1. Brian Molko, de zanger van de rockband Placebo, is in 1972 in Brussel geboren.
  2. Filips de Goede was hertog van Bourgondië van 1419 tot aan zijn dood. Als landsheer van Vlaanderen, Brabant, Namen en Limburg heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Nederlanden. Hij is de stichter van de Orde van het Gulden Vlies en liet het Coudenberg-paleis in Brussel bouwen, dat in 1731 verwoest werd door een brand.
  3. Zinnebir is een goudblond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6%.  Bernard Leboucq (Brasserie de la Senne) ontwikkelde het in 2002 ter gelegenheid van de Zinneke Parade.
  4. De eerste editie van de Memorial Van Damme vond in 1977 plaats. Ivo Van Damme overleed op 29 december 1976 na een auto-ongeval in Zuid-Frankrijk. In de Olympische Spelen van 1976 in Montreal verwierf hij twee zilveren medailles op de 800 m en de 1500 m. Hij is nog altijd Belgisch recordhouder in de 800 m in 1.43,86.
  5. De Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S.) openden hun deuren  in1995, op initiatief van het dansgezelschap Rosas en de nationale opera De Munt. Anne Teresa De Keersmaeker ontwierp het artistieke en pedagogische programma en is directeur van de school.
  6. Schiftingsvraag: Het eerste doelpunt in de competitiewedstrijd in tweede klasse tussen FC Brussels en Westerlo viel in de 32ste minuut. Iachtsjouk scoorde de openingstreffer. Westerlo won de match met 2-0 dankzij een goal van Bart Goor.

De twee winnaars worden vandaag op de hoogte gebracht. Ze winnen een duoticket voor een bezoek aan de expo over Neo Rauch in de Bozar. Proficiat!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.