Categorieën
Kwistig

Kwistig in maart

Ook in maart pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de twee vrijkaarten voor Parcours, het uitgebreide literaire programma van het Passa Porta Festival op zondag 24 maart!

  1. De internationale doorbraak van deze Brusselse operazanger vond plaats in de jaren zeventig, met optredens in Covent Garden, de Wiener Staatsoper, de Scala en de Metropolitan Opera. Maar in zijn lange carrière schitterde hij het vaakst in de Munt. Hij nam er afscheid in 2010 met de opera Don Quichotte van Massenet. In hetzelfde jaar werd hij ereburger van de stad Brussel. Zijn naam graag.
  2. In 1984 werd de excentrieke politicus Guy Cudell ontvoerd. De juiste omstandigheden werden nooit volledig opgehelderd, maar hij zou zichzelf bevrijd hebben uit zijn handboeien en gevlucht zijn. Zijn thuiskomst ging gepaard met een persconferentie die uitgroeide tot een heuse mediashow. Van welke gemeente was de PS’er van 1953 tot 1999 burgemeester?
  3. Hoe heette de Brusselse gildedeken die in 1719 op de Grote Markt onthoofd werd wegens zijn betrokkenheid bij een volksoproer in de Oostenrijkse Nederlanden? Zijn standbeeld prijkt op een plein dat bestempeld wordt als de ‘oude oude markt’ (het Vossenplein is de ‘nieuwe oude markt’).
  4. Op 4 juni 1995 verklaarde paus Johannes Paulus II Pater Damiaan zalig. Voor welk kerkgebouw vond de openluchtviering plaats, die door circa dertigduizend gelovigen werd bijgewoond?
  5. Vandaag heeft meer dan de helft van de Brusselaars buitenlandse roots. In de stad lopen ongeveer 170 verschillende nationaliteiten rond. Wat is de naam van de historicus die met ‘In Brussel · Een reis door de wereld’  nieuwe Brusselaars een gezicht en een verleden geeft? Guido Fonteyn sprak van “het spannendste reisverslag ooit over Brussel geschreven”.
  6. Schiftingsvraag: Hoeveel bijdragen of posts heeft Brussel Blogt in 2012 in totaal op zijn website gepubliceerd? Ter vergelijking: in februari 2013 publiceerden we 22 artikelen op onze site.

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig maart′ naar info@brusselblogt.be. Vermeld daarin je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot 13 maart 2013 om 18 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit twee enkele vrijkaarten voor het Parcours van het Passa Porta Festival op 24 maart. Een hele dag lang worden literatuurliefhebbers in de Brusselse binnenstad getrakteerd op auteursontmoetingen, workshops, wandelingen en activiteiten met film, beeldende kunst en muziek. Te gast zijn o.a. Julian Barnes, Laurent Binet, Karl Ove Knausgård, Geert Mak, Cees Nooteboom, Arnon Grunberg, Tommy Wieringa, Bart Moeyaert, Judith Vanistendael, Kristien Hemmerechts, Erwin Mortier en Peter Terrin.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.