Categorieën
Wonen in Brussel

De groeipijnen van Brussel

Het Canvas-programma Panorama wijdde gisteren een reportage aan Brussel. Het opvallendste vond ik dat het ditmaal geen klaagzang was over de onveilige, vuile, door samenlevingsproblemen en bestuurlijke chaos geteisterde grootstad.

Brusselkenners als professor Eric Corijn (VUB) en Geert van Istendael wezen samen met Brusselse politici als Charles Picqué, Freddy Thielemans, Guy Vanhengel, Els Ampe en Luckas Vander Taelen op uitdagingen waar de stad voor staat: bevolkingsgroei, bestrijding van (kans)armoede en werkloosheid, een betere mobiliteit en huisvesting, meer afstemming tussen gewest en gemeenten. Maar de troeven van Brussel kwamen evengoed aan bod zoals de diversiteit in taal en cultuur en de manier waarop het Nederlandstalige onderwijs daarmee omgaat. Politiek gevoelige thema’s in Vlaanderen zoals de uitbouw van Brussel als volwaardig gewest en de oprichting van de metropolitane gemeenschap werden aan een kritische toets onderworpen. Een evenwichtige reportage met in het begin een treffend citaat van Corijn: “Brussel moet zich onttrekken aan het Belgische moeras en worden wat het werkelijk is: een kleine wereldstad.”

De reportage is op de Panorama-website te bekijken.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.