Categorieën
Anderlecht Mijn favoriete plekje Podium

Mijn favoriete plekje (8)

Brussel telt vele bijzondere plekjes. Soms zijn ze alom bekend, soms leiden ze een verborgen bestaan. Elke inwoner en bezoeker heeft zo zijn persoonlijke voorkeur. In deze rubriek gaan we op zoek naar de favoriete plekjes van mensen die de stad een warm hart toedragen. Originele Brusselse tips, gelardeerd met een woordje uitleg en/of een foto. Vandaag laten we Gertrude Van de Perre aan het woord. Ze is projectleider Cultuur & vrije tijd bij Muntpunt.

Het Erasmushuis in Anderlecht was gedurende vijf maanden de woning van de humanistische denker Erasmus. Vandaag is het een museum met een mooie verzameling renaissanceschilderijen en oude boekwerken. Wat deze plek voor mij zo bijzonder maakt is vooral de “filosofische tuin” rondom en achter het huis. Deze oase werd ontworpen en aangelegd (tussen 1980 en 2000) als een totaalconcept met kruidentuin en enkele prachtig geïntegreerde hedendaagse kunstwerken. De tuin is bedoeld als een reflectie op Erasmus’ gedachtegoed, als een plaats om te mijmeren, te filosoferen, te rusten, alleen of met vrienden. Als een plek voor “otium”, een begrip uit de oudheid dat zoveel betekent als “tijd om niets te doen, om vrij en beschikbaar te zijn”. Toen ik tien jaar geleden voor het eerst het Erasmushuis bezocht, kocht ik er een postkaart met beeld uit de tuin als achtergrond voor de opdruk “festina lente” – haast je langzaam. Een door Erasmus herontdekt Latijns levensdevies. Ik koester deze kaart en gebruik haar als bladwijzer en als herinnering in al te hectische tijden… Het Erasmushuis is alle dagen open, behalve op maandag, van 10 u tot 18 u.

Meer lievelingsplekjes van Muntpunters vind je op de site van het Muntpuntteam. Wil je je favoriete plekje in Brussel graag met ons delen? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar info@brusselblogt.be! Vertel ons wat jouw lievelingsstek is en waarom, en wij publiceren je bijdrage op onze site.

Share