Categorieën
Kwistig

Kwistig in mei

Ook in mei pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je het door Lannoo uitgegeven fotoboek De mooiste interieurs van Brussel van Fiammetta d’Arenberg Frescobaldien en Jean-Pierre Gabriel.

  1. Hoe heet de stripcyclus waarmee François Schuiten, samen met Benoît Peeters, internationaal bekend werd? De reeks speelt zich af op de zogenaamde Tegenaarde, een hypothetische vanaf de aarde onzichtbare planeet die de baan van de aarde volgt maar diametraal aan de andere kant van de zon ligt. De steden zijn imposante bouwwerken vol gigantische wolkenkrabbers en het toneel wordt gedomineerd door zeppelins, luchtballonnen en andere in onbruik geraakte vervoermiddelen. Een van de succesalbums heet Brüsel (1992).
  2. Welke burgemeester van Brussel weigerde in 1914 zijn ambt uit te oefenen onder het Duitse gezag? Hij werd gearresteerd en gevangengezet, tot hij eind 1918 kon ontsnappen uit de gevangenis van Goslar. Hij zou nog ruim twintig jaar aan de macht blijven.
  3. Wat is de naam van de in Schaarbeek geboren golfer die in 2012 als eerste Belg aan de prestigieuze Ryder-cup mocht deelnemen?
  4. In welk metrostation kun je op de perrons acht zwart gestileerde portretten op witte tegels van de hand van de Brugse kunstenaar Benoît Van Innis bewonderen? Het station ligt in de Europese wijk.
  5. Welk Brusselse modemerk is vooral bekend om zijn mouwloze onderhemdjes of singlets? Het merk heeft een eigen winkel op de Varkensmarkt.
  6. Schiftingsvraag: De Ethiopiër Dame Tasame won in 2012 de 20 km door Brussel in een tijd van 1 uur 52 seconden. Hoe lang zal de winnaar in 2013 over de wedstrijd doen? De 20 km vindt plaats op zondag 26 mei.

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig mei′ naar info@brusselblogt.be. Vermeld daarin je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot zaterdag 25 mei, om 20 u. De jury kiest de winnaar op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit het fotoboek De mooiste interieurs van Brussel. Het boek laat je binnengluren in de mooiste huizen van Brussel en toont de pracht en praal van luisterrijke paleizen, maar evengoed kunstige ateliers, oosters geïnspireerde woonsten, tijdloze en moderne huizen.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.