Categorieën
Brussel-Stad Duurzaamheid Mobiliteit Wonen in Brussel

Pic Nic The Streets is terug

 

Op 24 mei 2012 deed professor Philippe Van Parijs in Brussel Deze Week een opmerkelijke oproep. Hij pleitte ervoor de openbare ruimte in Brussel onder handen te nemen en het autoverkeer in het stadscentrum eindelijk terug te dringen. Zijn voorstel om de politiek wakker te schudden:

Waarom niet, nu het mooi weer wordt, een picknick elke zondagmiddag over de hele breedte van de Anspachlaan tussen de Beurs en het De Brouckèreplein? Het zal volstaan om beleefd aan de automobilisten uit te leggen dat het voor één keer niet aan hen is om de wet op te leggen. Een vleugje burgerlijke ongehoorzaamheid is meer dan gewettigd als antwoord op deze onverantwoorde lethargie.

Zijn oproep viel niet in dovemansoren. De eerste protestpicknick op de Anspachlaan op 10 juni 2012 bracht minstens 2.000 mensen op de been. Enkele weken later volgde een nieuwe editie. Het initiatief kende zelfs navolging in Luik en Namen.

Wat is er een jaar later gerealiseerd? Nog niets, zeggen de organisatoren van Pic Nic The Streets. Burgemeester Freddy Thielemans heeft enkel beloofd dat er in 2015 begonnen wordt met de heraanleg van het Beursplein. Er is volgens hem tijd nodig om een beleid goed uit te werken. De actiegroep is achterdochtig, want de eerste aankondiging van een grondige heraanleg ten voordele van de zwakke weggebruiker dateert al van 2001. Daarom komt er een nieuwe picknick op zondag 9 juni om 12 u aan de Beurs. De achterliggende motivatie:

We picknicken niet alleen voor een autovrij Beursplein maar voor een radicaal ander en gedurfder beleid in Brussel. Meer kwaliteitsvolle publieke ruimte, meer plaats om te wandelen, zitten en spelen, Brussel op mensenmaat, niet langer alleen op maat van de auto.

Al 969 deelnemers hebben hun komst bevestigd op de Facebook-eventpagina. Ook Les Boulistes Bruxellois zullen van de partij zijn met hun petanqueballen. En jij?

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.