Categorieën
Brussel Actua Elsene

Politiegeweld in Elsene?

Het gebeurde op zondag 23 juni, om 5 u ’s nachts. De 54-jarige Renate Brantz is op weg naar huis. In de Belvédèrestraat in Elsene ziet ze hoe een twintigtal jongeren na afloop van Fête de la Musique op straat staan. Drie politieagenten sturen hen naar huis omdat de buren klagen over nachtlawaai. Renate Brantz komt tussenbeide uit sympathie voor de jongeren. Ze zegt dat er weinig mensen werken zondag en dat het lang geleden is dat het zo goed weer was. De politieagenten slaan haar prompt in de boeien en ze moet de politiewagen in. Tot tweemaal toe krijgt ze van de agenten een vuistslag in haar gezicht. Ze wordt verdacht van openbare dronkenschap en brengt de morgen in de cel door. Als ze in de taxi haar toegetakelde gezicht in de spiegel ziet, besluit ze naar het ziekenhuis te gaan om de verwondingen te laten constateren. De psychologische schade is nog veel groter:

J’étais très angoissée, je souffrais physiquement et je me sentais terriblement humiliée et totalement démunie en tant que citoyenne, femme, mère, grand-mère et plasticienne.

Haar volledige relaas is op Facebook na te lezen. Maar klopt het met de feiten? De politie geeft geen commentaar. Er loopt een intern onderzoek. Het vermoedelijke slachtoffer heeft klacht ingediend bij comité P en heeft een advocaat in de arm genomen. RTBF en La Dernière Heure maakten inmiddels melding van de zaak. (Ons meegedeeld door Sofie Verhalle)

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.