Categorieën
Brussel-Stad Laken

In de voetsporen van het Belgisch koningshuis

Het Belgisch Koningshuis is voor de één een bron van vermaak. Maar voor de ander is het bittere ernst. Zo kun je tot 8 september het Koninklijk Paleis bezoeken. Of iedere zondagnamiddag een bezoek brengen aan de graftombe van de koningsfamilie. Dit moest ik ook eens mee maken. Voor de Belgische ervaring.

Het Koninklijk Paleis in Brussel herken je aan de gezellige en uitnodigende grijze façade.

Binnen is het allemaal pracht en praal. Tot in de kleinste details verzorgd.
Het kostuum van Koning Filip. En de kleren van zijn familie.
En het houdt niet op met de overweldigende rijkdom. We zullen het er maar niet over hebben hoe de koninklijke familie aan dat geld kwam.
België is België niet als er geen glimpje surrealisme is. Een kunstenaar heeft een zaal zodanig onderhanden genomen dat het gewoon niet meer mooi is.
Een paar kilometer verder op staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de wijk Laken. Onder deze kerk liggen de leden van het Belgisch koningshuis begraven in een koude, kille tombe. Een politieagent heeft de eervolle taak deze tombes iedere zondagmiddag te bewaken. En soms zijn er zelfs bezoekers.
Het graf van Koning Leopold I en Koningin Marie-Louise. Zij hebben de meest imposante tombe.
Koning Boudewijn, je kent hem vast nog wel. Naar hem is zelfs een Waalse autosnelweg genoemd.
Koning Leopold II, een controversieel vorst. Hij wilde van België een mooi land maken en zette Antwerpen, Brussel en Oostende vol lelijke gebouwen. Met het megalomane Brusselse Justitiepaleis als voorbeeld. Verder had hij een controversiële rol in de toenmalige kolonie Belgisch Congo en plande hij zelfs een aanval op Nederland.
Na een bezoek aan deze koninklijke crypte lacht de dagelijkse Brusselse chaos je tegemoet.

Ook zo overtuigd om een bezoekje te brengen aan het Koninklijk Paleis? Het kan nog tot 8 september. Meer info hier.

Royalistisch ingesteld of doorgeslagen Belgofiel? Breng zeker op een zondagmiddag tussen 14u00  en 17u00 een bezoek aan de koninklijke crypte onder de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken, Brussel. Aanwijzingen kun je hier vinden.

Share