Brussel telt vele bijzondere plekjes. Soms zijn ze alom bekend, soms leiden ze een verborgen bestaan. Elke inwoner en bezoeker heeft zo zijn persoonlijke voorkeur. In deze rubriek gaan we op zoek naar de favoriete plekjes van mensen die de stad een warm hart toedragen. Originele Brusselse tips, gelardeerd met een woordje uitleg en/of een foto.
©Ninie Tumelaire, Wiels duurzame wijk
Toegegeven, Vorst heeft twee geweldige parken met een uniek uitzicht, een mooi gemeentehuis in art-decostijl en een gezellig plein met een betonnen kerk. Maar de parel aan de kroon is ongetwijfeld Wiels. Het museum voor hedendaagse kunst is sinds 2007 gevestigd in de vroegere brouwerij Wielemans-Ceuppens, een knap staaltje van modernistische industriële architectuur van Adrien Blomme. In enkele jaren tijd is het uitgegroeid tot een kunstencentrum met internationale allure. De overzichtstentoonstelling van de in Mexico werkende Belgische kunstenaar Francis Alÿs in 2010 vond ik weergaloos, maar ook van Luc Tuymans en Jeremy Deller heb ik genoten. De eerste woensdag van de maand is Wiels gratis open, en dat tot ’s avonds om 21 u. De ideale gelegenheid voor mij als inwoner van Vorst om het actuele aanbod te bekijken. Soms vind ik het maar niets, soms ben ik aangenaam verrast, maar het laat me zelden onverschillig.
Een andere troef van Wiels is dat je in de benedenzaal, omringd door authentieke brouwketels, een glas kunt drinken of een hapje kunt eten. Er is ook een museumwinkel waarin ik graag mag rondkijken en snuisteren. Gelukkig is het museum geworteld in de gekleurde buurt, wat o.a. blijkt uit de rekrutering van de zaalwachter. Een minpunt? De begeleidende teksten bij de expo’s zijn vaak gortdroog en getuigen van een aanstellerig pseudo-intellectualisme: “Negativisme wordt hier begrepen in de Batailliaanse zin, zoals de dubbele beweging van ‘actie’ en ‘bevraging’, als een krachtige creatieve kracht.” (sic) Wie begrijpt dit nietszeggende kunsttheoretische gewauwel en vooral: wie heeft er iets aan?
Wil je je favoriete plekje in Brussel graag met ons delen? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar BrusselBlogt! Vertel ons wat jouw lievelingsstek is en waarom, en wij publiceren je bijdrage op onze site.