Categorieën
Kwistig

Kwistig in september

Ook in september pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor Gij die mij niet ziet in de KVS op woensdag 18 september.

 

  1. Hij is in 1960 in Etterbeek geboren en groeide op in de Marollen. In 1989 werd hij federaal parlementslid. Sinds 1995 is hij voorzitter van het Brusselse OCMW. Nu is hij de gedoodverfde kandidaat om Freddy Thielemans op te volgen als burgemeester van Brussel. Zijn naam graag.
  2. Brussel telt meer treinstations dan de grote drie: Noord, Centraal en Zuid. Welk station ligt vlak bij het park van Laken en vervangt het in 1982 gesloten station Laken? Het ligt aan spoorlijn 50 (Brussel – Aalst – Gent) en wordt enkel aangedaan door L-treinen.
  3. Onder welke artiestennaam is de Brusselaar Paul Van Haver beter bekend?
  4. Albert I betrad in 1909 de troon nadat zijn oom koning Leopold II zonder directe mannelijke troonopvolger gestorven was. Hoe heette de vader van Albert I?
  5. René Magritte heeft zijn internationale bekendheid voor een deel aan hem te danken. Hij was zelf een niet onverdienstelijk kunstenaar (collagemaker, componist, dichter en fotograaf), maar hij is vooral een van de grote bezielers van de surrealistische beweging in Europa, waar hij vanaf het begin deel van uitmaakte. Zo stond hij van 1938 tot 1951 aan het hoofd van The London Gallery. Hij heet deze Brusselaar, aan wie het Mu.Zee in Oostende in 2013 een tentoonstelling wijdde?
  6. Schiftingsvraag: RWDM Brussels FC speelt op 11 september thuis tegen Westerlo. Wat zal de eindscore zijn van deze wedstrijd in tweede klasse?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig september′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot woensdag 11 september, om 18 u. De jury kiest de winnaar op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor de theatervoorstelling Gij die mij niet ziet, waarin Wim Helsen en Bruno Vanden Broecke schitteren. Uit het juryrapport van het Theaterfestival: “Bandeloze comedy meets breekbaar theater: Gij die mij niet ziet is een verraderlijk eenvoudig kleinood gebleken, met een paar memorabele scènes.” De vrijkaarten gelden voor de voorstelling in de KVS op woensdag 18 september, om 20 u.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.