Categorieën
Mobiliteit

Op zoek naar slimme mobiliteitsschakels

Ken jij slimme mobiliteitsschakels in Brussel? Dat zijn doorsteekjes voor fietsers en wandelaars langs ongewone plaatsen in de stad. Denk aan doorgangen onder of door gebouwen, openblijvende schoolpoorten of verkorte doorsteken van een parking naar een knooppunt voor openbaar vervoer. Die slimme mobiliteitsschakels inspireren lokale besturen om hun netwerk voor fietsers en voetgangers uit te breiden en te optimaliseren. De Leuvense vzw Mobiel 21 en de Gentse vereniging Trage Wegen zijn op zoek naar inspirerende voorbeelden van slimme mobiliteitsschakels.

De cijfers liegen er niet om: de auto blijft het belangrijkste transportmiddel. Ook voor afstanden kleiner dan 5 kilometer en zelfs voor afstanden kleiner dan 1 kilometer wordt de auto nog altijd vlot van stal gehaald. Nochtans zijn er voldoende argumenten om te voet of met de fiets te gaan. Dit project kan de mensen stimuleren om voor korte verplaatsingen vaker de fiets te nemen of te voet te gaan. Binnen het mobiliteitsproject, dat de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken ondersteunt met een projectsubsidie, zullen er beleidsaanbevelingen voor de lokale wegencategorisering geformuleerd worden.

Ken jij een verbinding voor voetgangers of fietsers die de route verkort of aangenamer maakt, neem dan een foto en stuur die op naar Mobiel 21 naar Elke van Os of surf naar de website of de Facebook-pagina. Je kan er een smartphone mee winnen. (Elke van Os)

Share