Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit Wonen in Brussel

Hang het witte laken uit!

Hoe erg is het gesteld met de luchtkwaliteit in Brussel? Is fijn stof een gevaar voor onze gezondheid? En wat is daarin de bijdrage van het drukke wegverkeer? Een nieuw ludiek initiatief gaat op zoek naar antwoorden.

In navolging van de actie van het Gents Milieufront duiken ook in Brussel de eerste witte lakens op aan gevels of balkons. Door het laken er een paar weken te laten hangen, tonen bewoners op een zichtbare manier de slechte luchtkwaliteit in de stad. Het stof blijft namelijk plakken. Hoe zwarter het laken, hoe meer roet in de lucht. Ook onze  longen worden op lange termijn zwart door de luchtvervuiling.

Het witte laken is dus geen teken van overgave, maar een actie voor minder auto’s, meer groen en zuivere lucht. De Brusselse actie Witte lakens / Draps Blancs roept politici op om het probleem aan te pakken door bijvoorbeeld doorgaand autoverkeer in Brusselse woonwijken zo veel mogelijk te weren. Want één autoloze zondag per jaar volstaat niet. De Facebook-pagina van de actie telt momenteel 115 fans.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.