Ook in november pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor de première van de dansvoorstelling Synopsis of a Battle in het Kaaitheater op 29 november.
- In 2012 nam de VRT na 54 jaar afscheid van het Amerikaans Theater. Het was een tv-studio waar Vlaamse entertainmentgeschiedenis geschreven werd. Hoe heette het populaire programma in de jaren zestig waarin de BRT-kandidaat voor het Eurovisiesongfestival geselecteerd werd? In 1963 won Louis Neefs met Ik heb zorgen.
- In welk jaar vond de verwoestende brand in het warenhuis Innovation in de Nieuwstraat plaats? De ramp kostte het leven aan 323 slachtoffers.
- Hoe heet het Duitse adellijke geslacht dat door zijn activiteiten in het postwezen grote rijkdom verwierf? Tot in de 18de eeuw organiseerde de familie de postverdeling vanuit Brussel.
- Het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad heeft tot nader order een waarnemend gouverneur. Wat is zijn naam? De functie zal met het Vlinderakkoord afgeschaft worden.
- Welke Brusselse gemeente kreeg door haar industriële functie in de 19de eeuw de bijnaam ‘Little Manchester’?
- Schiftingsvraag: Op donderdag 14 november spelen de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion een vriendschappelijke wedstrijd tegen Colombia. Wat zal de einduitslag zijn?
Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig november′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot 14 november, om 16 u. De jury kiest de winnaar op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.
De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor de première van Synopsis of a Battle in het Kaaitheater op 29 november. In zijn nieuwste creatie verbindt de in Brussel wonende Franse choreograaf Etienne Guilloteau muziek, tekst en dans tot één geheel. De basis voor het stuk is de driedelige symfonie Socrate van Erik Satie uit 1918 en de figuur van de Griekse filosoof Socrates.