Categorieën
BrusselBlogt.be

Toch toffe mensen hier in Brussel!

Vlak voor de kerstvakantie zat ik gezellig te wezen met enkele collega leerkrachten, een kerstboom en lekkers. Er werd zoals steeds vurig op los getetterd. Eén collega vertelde hoe ze recent in hartje Brussel een jonge vrouw in Evakostuum tegenkwam… Een andere collega had ook net iets meegemaakt. Tijdens de aankoop van haar bijdrage aan ons kerstkoffiekransje in een plaatselijke supermarkt, bleek de oudere dame voor haar aan de kassa in haar broek gedaan te hebben…

Zwaar verontwaardigd en gechoqueerd waren mijn collega’s… Wat een schande!! Van hun oren hadden ze gemaakt, want hun plaatsvervangende schaamte konden ze echt niet onder stoelen of banken steken… Wat haalde die ene lul, die vond dat ie de naakte dame moest uitlachen en fotograferen zich immers wel niet in zijn hoofd!! “Als ik de foto’s op Facebook tegenkom weet ik je zonder fout te vinden!” had mijn collega tegen hem geschreeuwd. Vervolgens had ze de vrouw bedekt en bijstand opgeroepen. De andere collega had op gelijkaardige wijze boos en gechoqueerd gereageerd op wie vond dat ie de onfris ruikende dame aan de kassa moest nawijzen en beschimpen…

Een nieuw collegaatje, toch wel enigszins uit het lood geslagen door deze verhalen, merkte fijntjes op dat er “precies toch wel toffe mensen in Brussel rondlopen…” Awel, ja, potverdekke ja! Apetrots ben ik op mijn collega’s, vrienden, kennissen, in feite op iedereen die met plezier in Brussel werkt en/of woont, ondanks het feit dat de blingbling en allures van hippe bars, restaurants en winkels de harde realiteit niet altijd kunnen camoufleren.

Een Brusselse straathoekwerker riep mij ooit terecht tot de orde toen ik sprak over ‘marginalen’. Toen ik hem vroeg hoe ik hen dan wel moest benoemen zei hij met een onmiskenbaar West-Vlaams accent: “Menschen. Menschen zijn en blijven menschen’. Toffe mensen hier in Brussel? Nee, zalige mensen hier in Brussel!! Aan alle Brusselaars die nog weten wat de woorden respect en verdraagzaamheid betekenen: laat ons ook in 2014 houden van, werken aan en opkomen voor ons Brussel, en ALLE inwoners ervan. Ik wens jullie een fantastisch 2014!!!

Share