Max Fauconnier studeert communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij zou momenteel eigenlijk zijn thesis moeten schrijven, maar maakt noodgedwongen tijd vrij om de liefde van zijn leven te verdedigen.
De laatste dagen vliegen de opinies over Brussel ons weer om de oren, jammer genoeg niet steeds gehinderd door enige kennis van zaken. Van het emotionele verhaal van StuBru-presentatrice Frederika Del Nero in De Morgen kreeg ik oprecht een krop in de keel. Het gebrek aan nuance van Riadh Bahri in De Standaard wist ik minder te waarderen.
Net als elke grootstad kampt ook Brussel met bepaalde problemen. Zo is Molenbeek inderdaad al enkele jaren een probleemgemeente. Dit zogenaamde ‘getto’ wordt steeds vaker het uithangbord voor criminaliteit in Brussel. Reden genoeg voor de onwetende landgenoot om bij elk incident met de vinger naar de k*t-Marokkanen te wijzen. Te kort door de bocht als u het mij vraagt. Wist u dat bijna 40% van de Molenbekenaars geen werk heeft? Dat 25% van de leerlingen een leerachterstand heeft? (Bleri Lleshi in Knack) Het gemeentebestuur besloot onlangs om te besparen op sociale voorzieningen en twee miljoen te investeren in bewakingscamera’s. O ironie.
De multiculturele samenleving is niet mislukt, want zij is reeds een feit. Dixit ex-premier Verhofstadt in het Nederlandse praatprogramma “Zomergasten”. De geest is uit de fles en laten we stoppen met ons blind te staren op culturele verschillen. De actuele problematiek is veeleer van sociale aard. Meer dan 50% van de inwoners uit Molenbeek heeft recht op een sociale woning, toch is deze vraag bij minder dan 10% ingewilligd. De verantwoordelijkheid van de Brusselse politieke klasse is dan ook verpletterend groot. Burgemeester Schepmans durft om vier uur ’s nachts de straat niet op in haar eigen stad. Met dergelijke statistieken zou ik ook niet durven buiten te komen. Uit schaamte weliswaar.
Dit gezegd zijnde is Brussel nog steeds een aangename stad om in te leven. Ik wil met plezier een pint gaan drinken met mensen die het tegendeel beweren. Op voorwaarde dat Youssef en Jun ook mee mogen natuurlijk. De culturele diversiteit is een van Brussels belangrijkste troeven. Het is de reden waarom ik nog steeds smoorverliefd ben op deze stad. Onlangs trof ik mijn 14-jarig broertje in de woonkamer aan met drie vriendjes van evenveel verschillende origines. Tous les Mêmes van Stromae knalde door de speakers. Heerlijk toch?