Categorieën
Brussel in Beeld Fotograaf in Beeld

I.M. Christophe Legasse (1979-2014)

Voorbije woensdag 22 januari 2014 is fotograaf Christophe Legasse overleden. Hij stierf na een moedige strijd tegen de Ziekte van Hodgkin (lymfeklierkanker). Veel te jong en veel te vroeg.

Christophe Legasse (1979-2014), © Didier Jouret, 2011.
Christophe Legasse (1979-2014), © Didier Jouret.

Christophe werd geboren in Anderlecht en liep school in het bekende Nationaal Radio en Film Instituut (NARAFI), de eerste filmschool in België, opgericht door Henri Storck. Daarna was hij onder andere fotograaf voor het Persagentschap Belga en voor de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Christophe was ook freelance actief voor onder meer Indymedia (hier tegenwoordig bekend via DeWereldMorgen.be), een collectief van onafhankelijke mediaorganisaties en honderden journalisten die op individuele basis hun medewerking verlenen. Christophe meldde zich in 2005 bij Indymedia.be om de protestbeweging tegen het bezoek van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush aan Brussel in beeld te brengen. En dan was er natuurlijk zijn portret- en modelfotografie. Want Christophe wist hoe je iemand mooi in beeld kon brengen.

Ik denk dat ik Christophe maar één keer heb ontmoet. Het was in februari 2009 tijdens een literaire speeddating in de bibliotheek waar ik toen werkte. De collega’s die het event organiseerden hadden Christophe gevraagd om sfeerbeelden te maken. En ook ikzelf werd toen door hem op de gevoelige plaat vastgelegd. Christophe was zijn rustige zelf, altijd een klein beetje verlegen, maar met die eeuwige positieve ingesteldheid en gevoel voor humor.

Zijn positieve ingesteldheid en doorzettingsvermogen wist Christophe zelfs te bewaren toen hij in november 2012 ziek werd. Moedig en met een vleugje humor deed hij op een open manier verslag van zijn ontmoeting met Hodgkin. Hij documenteerde zijn ziekteproces ook met beelden van zichzelf.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat Christophe zou genezen, maar midden juni 2013 kwam het nieuws dat hij opnieuw aan Hodgkin was overgeleverd. Hij bleef echter positief en hoopte alsnog de ziekte te bedwingen. Tot hij ons op 13 januari jl. via Facebook liet weten dat de laatste behandeling niet had aangeslagen en hij de tijd die hem nu nog restte met zijn geliefden zou doorbrengen. Lang heeft het niet meer geduurd. De geest wilde nog wel, maar het lichaam was op.

In een van zijn laatste tweets van begin oktober 2013 droomde Christophe luidop van “een koffiehuisje waar je je kan laten fotograferen terwijl je geniet van een kopje koffie”. Misschien kunnen de vrienden-fotografen van Christophe die droom waarmaken? In het voorjaar, als de zon weer schijnt? Om het leven te vieren en Christophe te eren? Ik ben alvast bereid me gewillig te laten portretteren. En misschien willen de vele modellen die Christophe de voorbije jaren in beeld bracht dat ook wel doen.

De foto’s van Christophe Legasse verschenen ook meermaals in de rubriek Brussel in Beeld van BrusselBlogt.be. Met een retrospectieve selectie van die foto’s brengen we hier dan ook een eerbetoon aan Christophe. Zonder woorden verder, opdat de beelden voor zichzelf zouden kunnen spreken. BrusselBlogt.be betuigt hiermee ook zijn medeleven aan zijn vrouw, aan de familie, de vele vrienden van Christophe en aan allen die hem professioneel kenden. We wensen jullie veel sterkte en kracht en twijfelen er niet aan dat jullie de herinnering aan Christophe in jullie harten zullen bewaren. Christophe is er nu niet meer. Maar ‘his mind took a picture’ en de vele foto’s die hij maakte, die schrijfsels met licht, zullen ons nog een hele tijd ontroeren, verbazen en doen glimlachen.

@ work
Foto hierboven: @ work van Legasse Photo.

Mark Eyskens old ex-prime minister of Belgium
Foto hierboven: Mark Eyskens old ex-prime minister of Belgium van Legasse Photo.

International laughter day
Foto hierboven: International laughter day van Legasse Photo.

Speak Out For Tibet
Foto hierboven: Speak Out For Tibet van Legasse Photo.

Soep!
Foto hierboven: Soep! van Legasse Photo.

Une petite caresse
Foto hierboven: Une petite caresse van Legasse Photo.

passing by
Foto hierboven: passing by van Legasse Photo.

Last Milonga @ Kiosk
Foto hierboven: Last Milonga @ Kiosk van Legasse Photo.

Car free sunday
Foto hierboven: Car free sunday van Legasse Photo.

20km Brussels
Foto hierboven: 20km Brussels van Legasse Photo.

Bekijk ook de foto’s van vorige week of de hele reeks Brussel in Beeld.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.