Categorieën
Podium Sint-Jans-Molenbeek

MolemCapitale

Het kan voor velen verbazend zijn, maar Molenbeek is dit jaar culturele hoofdstad van de Franse Gemeenschap. Net zoals Luik in 2010 en La Louvière in 2012 wil de gemeente haar culturele vitaliteit in de kijker zetten. Bovendien heeft het project een sociaal opzet: het wil bruggen bouwen, mensen verenigen en ontmoetingen stimuleren.

Het startschot is op 25 januari gegeven met Molenstart, een klank- en lichtshow aan de vijver  van het Karreveldkasteel. Vrijdag gaat in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang een tentoonstelling open over drie internationale kunstenaars die nauwe banden met Molenbeek hebben: Beat Streuli, Peter Downsbrough en Emilio Lopez-Menchero. Er volgen onder meer nog theater-, dans- en schrijfworkshops. Het volledige programma staat op de website van Visit Brussels.

Het jaar heeft met MolemCapitale alvast een hymne: een aanstekelijke rapsong van Molenbeekse makelij, met de Congolees-Belgische acteur en rapper Pitcho als artistieke peter. De Foyer des Jeunes van Molenbeek en D’broej hebben daarvoor zeven jonge rappers, auteurs en componisten onder hun hoede genomen. Het resultaat mag gehoord worden. Een video van de eerste opvoering staat op de Facebookpagina van I Like Molenbeek.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.