Categorieën
Kwistig

Kwistig in april

Ook in april pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor het Atomium, waar nog tot 15 juni een tijdelijke tentoonstelling loopt over 100 jaar design door Belgische architecten: Mobilia.

http://dutchmaninbelgium.files.wordpress.com/2014/03/img_3332.jpg

Foto: http://www.atomium.be – Jochem Oomen – Sabam 2014

  1. Honderd jaar geleden, kort voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, kon in ons land voor het eerst naar een radio-uitzending geluisterd worden. Van welke locatie werd er een concert uitgezonden?
  2. Hoe heet de 140 meter hoge woontoren die aan Thurn en Taxis verrijst? De architectenbureaus erachter zijn Ateliers Lion Architectes Urbanistes en A2RC Architecten. Het uitkijkplatform zou voor iedereen toegankelijk worden.
  3. In de Lakensestraat mag sinds een week niet meer getippeld worden. De prostituees moeten uitwijken naar de Albert II-laan, de Antwerpselaan en de Boudewijnlaan. Hoe heet de wijk, genoemd naar een voormalig theater, waaruit prostitutie geweerd wordt?
  4. Het bezoek van Barack Obama maakte van Brussel een belegerde stad. In welk hotel sliep de president?
  5. Hoe heet de Brusselse patriciër die vooral bekend is geworden door de herovering van Brussel op de Vlaamse graaf Lodewijk van Male tijdens de Brabantse Successieoorlog in de 14de eeuw? Vlak bij het stadhuis staat zijn monument. Wrijven over zijn rechterarm zou geluk brengen.
  6. Schiftingsvraag: Wat zal volgens het KMI de effectieve maximumtemperatuur in Ukkel zijn op woensdag 23 april 2014? De effectieve waarden per dag staan op de KMI-website.

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig april′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot zondag 20 april, om 12 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor het Atomium, een van Brussels populairste attracties. De tijdelijke tentoonstelling Mobilia (12 februari – 15 juni) bestrijkt 100 jaar Belgische architectuur- en designgeschiedenis, van Art Nouveau tot nu. Van 30 Belgische architecten zijn er meubelen te zien.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.