Categorieën
Kwistig

Kwistig in mei

Ook in mei pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een geplastificeerde wereldkaart, ter waarde van 27,90 euro, aangeboden door reisboekhandel Anticyclone des Açores in de Wolvengracht 34.

  1. Michel Vandenbosch is in Ukkel geboren en studeerde moraalwetenschappen aan de VUB. In 1992 richtte hij samen met Ann De Greef de Belgische actiegroep voor dierenrechten en -welzijn GAIA op. Waarvoor staat GAIA?
  2. Wie is de spilfiguur van het Brusselse theatergezelschap Bloet vzw? Hij schrijft, regisseert en acteert, en wordt bijgestaan door zijn partner Sigrid Vinks. Het gezelschap heeft zijn huidige naam sinds 1994. Het komt voort uit het in 1971 opgerichte theatergezelschap Het Trojaanse Paard.
  3. Welke chocolatier en patissier gooide meermaals hoge ogen op de wereldbeker voor patisserie in Lyon? Zijn chocoladetaarten en pralines zijn een hype tot in Japan, en hij is ook onder koning Filip hofleverancier. Zijn winkel is gevestigd in Schaarbeek.
  4. Van welke Brusselse gemeente worden de inwoners ‘kuulkappers’ (koolkappers) genoemd, omdat ze spruiten en andere groenten teelden voor de stad?
  5. Op vrijdag 9 mei opende er na jarenlang zoeken een jeugdhuis in de Vijfhoek. In de Jacqmainlaan was er een straatfeest. Wat is de naam van het jeugdhuis?
  6. Schiftingsvraag: Op zondag 18 mei vindt de 35ste editie van de 20 km door Brussel plaats. Hoe lang zal de winnaar bij de mannen erover doen? Ter vergelijking: vorig jaar liep de Keniaan Peter Wanshiru over de afstand 59 minuten 22 seconden.

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig mei′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot zondag 18 mei, om 10 u. De jury kiest de winnaar op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit een geplastificeerde wereldkaart, die je mag ophalen in de reisboekhandel Anticyclone des Açores in hartje Brussel. Je vindt er behalve klassieke reisgidsen een overvloed aan trekkersgidsen, alternatieve reisgidsen, stafkaarten en gespecialiseerde reisboeken.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.