Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Vorst Wonen in Brussel

Soep in alle kleuren

Vorst is elk jaar in de ban van het soepfestival. Buurtbewoners uit diverse culturen bereiden een overheerlijke soep en de bezoekers kiezen hun favoriete inzending. De laatste editie vond plaats op 23 maart. Duden, het gemeenschapsblad van Ten Weyngaert, sprak met Jeannine Vermeren (62), een trouwe deelnemer aan het festival en een bezige bij in het verenigingsleven.

In 1978 streek Jeannine na een Congolees avontuur neer in Vorst. Ze ging er niet meer weg. De moeder van twee dochters heeft intussen zeven kleinkinderen. Na haar uren – ze is bediende in een advocatenkantoor – geeft ze naailes in het Cultureel Centrum voor Migrantenvrouwen in Molenbeek en ze is ook lid van Femma in Vilvoorde. Bovendien begeleidt ze conversatietafels Nederlands. Sinds september is ze daarvoor elke zaterdagvoormiddag op post in Ten Weyngaert. Kortom, ze bruist van energie.

Jeannine kookt graag en goed. Vroeger gaf ze zelfs kooklessen bij de KAV. Soep geniet haar voorkeur, zowel in de winter als in de zomer. Ze neemt daarom graag deel aan het Soepfestival. Aan de eerste editie in 2006 in De Markten koestert ze mooie herinneringen. Ze won toen de eerste prijs met haar wortelsoep met sinaasappel en gember. De reusachtige pepermolen die ze in de wacht sleepte, heeft een ereplaats in haar keuken. En ze blijft deelnemen: “Ik hou van de gezellige sfeer. Niet alleen heb ik een uitstekend contact met de vaste deelnemers, ik smeed er ook nieuwe vriendschapsbanden. Ook doe ik er ideeën op voor recepten. Een ideaal begin van de lente!”

Aan de soepen die ze klaarmaakte, zijn smakelijke anekdotes verbonden. Toen de ontmoetingsdagen van Taizé eind 2008 in Brussel plaatsvonden, maakte ze voor de jongeren die in Vorst logeerden en hun gastgezinnen knolseldersoep: “Voor nog geen 10 euro kookte ik voor meer dan 40 gasten. Ik doopte het gerecht om in crisissoep en stond ermee op het Soepfestival, op een stand met gekopieerde geldbriefjes.” Een andere keer maakte ze rodebietensoep na een reis naar Oekraïne, naar mensen die ze bij Taizé in Brussel had leren kennen. Haar berensoep – een groene groentesoep met deegwaren in de vorm van beertjes – was een knipoog naar de beertjes die ze in haar appartement verzamelt.

Haar favoriete kok is Jamie Oliver, die ze bewondert om zijn spontane, ongecompliceerde keuken. En let de gediplomeerde diëtiste op de calorieën? “Ik eet gezond, maar te veel, zoals je kunt zien,” zegt ze lachend. Rattenvlees hoort niet bij haar lievelingskost, maar ze maakte de delicatesse wel ooit klaar in Congo.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.