Categorieën
Kwistig

Kwistig in juni

Ook in juni pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie waardebons van 20 euro, te besteden op de Boekenmarkt van Lannoo in de Koninklijke Stallingen van het Paleis der Academiën van 18 tot 22 juni.

  1. Onder welke naam was het Internationaal Rogiercentrum, een multifunctioneel torengebouw op het Rogierplein, beter bekend? Het werd ontworpen door Jacques Cuisinier en voltooid in 1958. In 2004 moest het plaatsmaken voor de Rogiertoren.
  2. Welke politicus behaalde de meeste voorkeurstemmen in de verkiezingen voor het Brussels Parlement van 25 mei 2014? Bijna 23.000 kiezers stemden op hem.
  3. In welke kerk werd Pieter Brueghel de Oude in 1569 begraven? Je vindt er ook een aangrijpend beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Eenzaamheid, dat door de Spanjaarden in de tachtigjarige oorlog zou zijn meegebracht en achtergelaten.
  4. Volgens Geert Van Istendael is hij wellicht de grootste schrijver die Brussel ooit heeft voortgebracht. Hij was in de veertiende eeuw kapelaan van Sint-Goedele en augustijner monnik, en staat bekend als een van de belangrijkste mystieke auteurs aller tijden.
  5. Welke art-decobar in de Dansaertstraat was vroeger een vooraanstaande jazzclub, maar is tegenwoordig vooral de aperitiefafspraak voor de Brusselse en andere beau monde?
  6. Schiftingsvraag: Op welke score zal de openingswedstrijd van het WK voetbal 2014, Brazilië-Kroatië, op 12 juni eindigen?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig juni′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot donderdag 12 juni, om 15 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie waardebons van 20 euro, te besteden op de Boekenmarkt van Lannoo in de Koninklijke Stallingen van het Paleis der Academiën van 18 tot 22 juni. Je vindt er reisgidsen, romans, kunst- en interieurboeken, kinder- en jeugdboeken en schoolspullen. Er zijn uitgaven beschikbaar van Uitgeverij Lannoo, Van Halewyck, Terra Lannoo, LannooCampus, Moulinsart, Meulenhoff, Boekerij, Baeckens, Van Duuren, De Geus en Beta-Plus.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.