Categorieën
Anderlecht Brussel-Stad Foto Podium Sint-Gillis Sint-Jans-Molenbeek Sint-Joost-ten-Node

Brussel is rauw en vrolijk langs de Zenne

Het is 143 jaar geleden dat de Brusselaars hun rivier, de Zenne, aan het daglicht onttrokken door haar te overwelven. Haar stroomgebied is veranderd in industriële, uitgaans- en arbeiderswijken. Hoe ziet dit stuk stad er tegenwoordig uit en welke ontwikkelingen vinden hier plaats? Om hier een antwoord op te krijgen trokken we met een groep fotografen, genaamd Stadsbiografie, wekelijks door dit gebied. Ons resultaat is vanaf 3 juli te zien in de Sint-Gorikshallen in Brussel. Hier kun je alvast een voorproefje nemen van onze tentoonstelling.

Om mijn eigen fotografische skills aan te scherpen, vertoefde ik heel wat woensdagavonden en zaterdagnamiddagen in het Brusselse Zennedal. Dit dal is vrolijk in het stadscentrum, waar de rivier enkele uitgaanswijken doorkruist, maar soms ook rauw of zelfs desolaat in de Kanaalzone, waar zij industrieterreinen en oude volkswijken doorkruist. Op die manier kwamen we heel wat interessante fotografische plaatsen tegen. Ook hadden we een aantal interessante ontmoetingen met mensen die langs de Zenne leven.

Image

Paapsemlaan, Anderlecht, Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sommige industriële activiteiten zijn gestaakt waardoor er enkel industriële archeologie overblijft. En dit nodigt uit tot “urban exploring”, het ontdekken van desolate stedelijke gebieden.

Image

Deze man, afkomstig uit Roemenië, ontmoetten wij op een sloopterrein waar in de toekomst een groot winkelcentrum moet verrijzen. Hij woonde er met zijn vrouw en zijn dochtertjes, waarvan er één ziek was, in een oude schaftkeet. Met tranen in zijn ogen vertelde hij ons dat hij nergens recht op had en dat hij geen geld had om zijn ziek kind te verzorgen. Ik blijf het heel vreemd vinden dat je zulke situaties in West-Europa nog kan tegenkomen. Helemaal verbazingwekkend was dat zich aan de overkant van het kanaal het Koninklijk Domein van Laken bevindt…

Image

In de Brussel Kanaalzone kom je ook de wijken Oud-Molenbeek en Kuregem tegen. Dit zijn oude arbeiderswijken die tegenwoordig de functie van aankomstwijken vervullen. Gelukszoekers van over de hele wereld vinden hun eerste Brusselse woning vaak in deze wijken. Ik vond deze koffer, die ik tegenkwam aan de Nijverheidskaai in Sint-Jans-Molenbeek, erg symbolisch voor deze buurt.

Image

De Zenne stroomt ook door het stadscentrum van Brussel, waar de winkel- en uitgaansbuurten zich aaneenrijgen. Maar even voorbij de Nieuwstraat, de drukste winkelstraat van België, sta je voor de wolkenkrabberwijk van het Noordstation in Sint-Joost-ten-Node. Ik heb mij een uur lang op deze trappen gezet op zoek naar het meest intrigerende beeld van deze toren. Veertig foto’s later en vele camerafuncties later had ik het voor elkaar.

Image

Gelukkig komt de Zenne ook langs heel gezellige plaatsen. Salon de Thé La Ruche in Sint-Gillis, vlakbij het Zuidstation en tramstation Lemonnier, is er daar één van. Een oud Brussels café dat over genomen is door uitbaters met een Marokkaanse achtergrond. Het resultaat is een café waar de Belgische en Marokkaanse cultuur samenkomen. Tussen de art-nouveau-elementen kun je er muntthee met heel veel suiker drinken, voetbal kijken, met opa’s discussiëren of foto’s maken van dit Brusselse juweel. We hebben er dan ook meermaals met de Stadsbiografen gezeten voor of na onze expedities.

Dankzij het project Stadsbiografie heb ik mijn nieuwe woonplaats alvast beter leren kennen en mijn vaardigheden op fotografisch vlak kunnen versterken. Alvast bedankt aan alle Stadsbiografen voor de gezelligheid, fotograaf Kristof Vadino voor de coaching en gemeenschapscentrum De Markten voor een deel van de organisatie.

Ter afsluiting van dit project loopt er de tentoonstelling “Op zoek naar de Zenne” vanaf 3 juli in de Sint-Gorikshallen in Brussel-Centrum. Je bent van harte welkom om onze expositie te komen bekijken.

Stadsbiografie Brussel, van 3 tot 31 juli in de Sint-Gorikshallen aan het Sint-Goriksplein te Brussel. Dit ligt op wandelafstand van het treinstation Brussel-Centraal, metrostation De Brouckère en tram- en bushalte Beurs. Op donderdag 3 juli is er om 20u00 een vernissage met een streepje muziek. Voor meer info, klik hier.

Share