Categorieën
Brussel-Stad BrusselBlogt.be Podium Reizen & Toerisme

Belgisch feestweekend is gezellig en groots

België blijft een ongelooflijk fascinerend land. Aan de ene kant heb je hier die extreme gezelligheid, zoals afgelopen zondagavond op het Bal National in de Brusselse Marollen. Maar aan de andere kant heb je talloze overheidsinstellingen die zichzelf heel erg serieus nemen. Zelfs met een groots vertoon van de politie, de brandweer op de Nationale Feestdag in het stadscentrum van de hoofdstad van het surrealisme. Een reportage van een 24 uur durend feest.

IMG_5701

Op het Vossenplein kwamen 15 000 mensen zingen, dansen, drinken en genieten op het Bal National. Ster van de avond was Belle Perez. Ik had nooit gedacht dat ik ooit op één van haar concerten zou belanden.

IMG_5709

Andere belangrijke gasten waren koning Filip en koningin Mathilde. Met aan de linkerzijde burgemeester Yvan Mayeur, te herkennen aan zijn burgemeesterssjerp. Dit gebruik komt dus nog steeds voor, ook buiten de televisieserie Samson en Gert.

IMG_5715
De moderne techniek deed ook zijn intrede met de drone. Dit onbemand vliegtuigje wordt hier niet gebruikt om jongeren mee in de gaten te houden, zoals dat blijkbaar in Nederland gebeurt, maar om mooie tv-opnames te maken van een gezellig feest.

IMG_5722

Liedjes van vroeger en nu werden gezongen en vertoond op groot scherm. Het koninklijk echtpaar leek het bijna gelaten te ondergaan. In tegenstelling tot hun Nederlandse collega’s Willem-Alexander en Maxima lijken zij de rust zelf op evenementen.

IMG_5726

De Rode Duivels werden geëerd met een optreden van de presentators. Toen werd er wel van de koninklijke familie verwacht dat zij de namen van de voetballers mee scandeerden.

IMG_5738

Accordeonist Jos Mommen maakte een medley van 15 minuten van oude Belgische knallers. De cover van het nummer ‘Chef un petit verre on a soif’ van Le Grand Jojo werd iets minder goed onthaald. Ach ja, in Nederland hebben wij ook vreselijke carnavalskrakers en levensliederen.

IMG_5741

Uiteindelijk maakte de organisatie het weer goed met een goede artiest uit de Brusselse gemeente Sint-Joost. Deze bezong de wijk waar ik werk en die mij nauw aan het hart ligt.

IMG_5762

Op maandag opende het imposante Justitiepaleis, wat de binnenstad domineert, haar deuren. Dat gebeurt één keer per jaar. Iemand die een probleem heeft met de Belgische overheid voelt hier extra erg dat hij of zij iets mispeuterd heeft omdat het gebouw je als mens nietig laat voelen.

IMG_5796

De buitenkant van het Justitiepaleis. Dit was maandag het domein van de ordediensten.

IMG_5793

De Zavel was eerder het domein van de brandweer. De brandweerlieden pauzeerden op het dak van hun voertuig. Fijn om te zien dat zoiets in België nog gewoon kan.

IMG_5795

In de bovenstad was het zeer druk. Tienduizenden Belgen waren op de been om hun land te vieren. Op zulke dagen lijkt het Vlaams nationalisme of separatisme totaal niet te bestaan.

IMG_5797

Op en rond het Koningsplein was het leger aanwezig. Dit jaar werd de Grote Oorlog, of de Eerste Wereldoorlog, herdacht met onder andere acteurs die scènes uit die tijd naspeelden.

IMG_5800

Een straaljager achter het Koninklijk Paleis. Erg leuk voor kinderen om eens in te kruipen!

IMG_5799

Een beetje Belgische gemeente heeft wel zijn eigen reuzen om mee te paraderen. Maar als ik het goed begrepen heb, komen deze reuzen uit het Nederlandse Hilvarenbeek.

IMG_5807

Het meest serieuze onderdeel van deze feestdag was het militair defilé. Deze ging van de Europese Wijk naar het centrum. Op die momenten lijkt het Belgisch leger zelfs imposant.

Tja, als ik naar het Bal National en de Nationale Feestdag kijk, dan kan ik persoonlijk concluderen dat België een vrij Latijns land is. Op het feest in de Marollen was er vooral gezelligheid en zag ik geen enkel incident om mij heen. Dat zelfde heb ik ook gemerkt in Italië en Frankrijk, terwijl er op zulke evenementen in Nederland mensen in hun dronken bui geregeld hun boekje te buiten gaan.

En zaken als het militair defilé bestaan bij mijn weten in Nederland niet, maar in Latijnse landen wel. Een interessante combinatie, die volkse gezelligheid en die bloedserieuze overheid waar je geen problemen mee wilt hebben. Wat die gezelligheid betreft: ik blijf voorlopig nog wel in België!

Share