Categorieën
Brussel-Stad Duurzaamheid

De geboorte van een pocketpark

Op zondag 7 september, tussen 14 u en 18 u, wordt op de hoek van de Zennestraat en de Slachthuislaan een pocketpark ingehuldigd. Op het programma: een gezellige picknick, kinderspelletjes, petanque met les Boulistes Bruxellois. Geert Vancauwenbergs, buurtbewoner en initiatiefnemer van de blog Brussels My City, kijkt terug op de werkzaamheden aan het park.

Anderlechtsepoort, vrijdag 13 juni 2014. Het is 22 uur. Bewoners van het appartementencomplex Heris ruimen het materiaal op waarmee ze eerder op de avond een stukje grasperk op het trottoir hebben omgetoverd tot een nieuw pocketpark. Ze lachen en kijken met twinkelende oogjes naar hun nieuwste creatie. Het is het eindresultaat van maanden van brainstormen, plannen maken, opzoekingswerk en intense samenwerking.

De projectoproep ‘Aux Arbres Citoyens’, door de stad Brussel gelanceerd in het kader van het wijkcontract Bloemenhof, bood ons de kans om onze directe leefomgeving op te fleuren, met als doel de sociale cohesie in de wijk te ontwikkelen en het aanbod aan groene ruimten te verhogen. Toegegeven, dit was niet altijd even makkelijk. Er was de onvermijdelijke administratieve molen die we moesten doorlopen alvorens we aan het echte werk konden beginnen. Daarnaast was het ook een hele klus om alle betrokken partners meermaals samen te brengen. Maar met wilskracht en geduld hebben we het uiteindelijk gehaald. Hoera!

https://brusselsmycity.files.wordpress.com/2014/06/20140613_202005.jpg

Wie houdt van planten en bloemen, of gewoon op zoek is naar een leuke ‘hotspot’ aan de rand van de Vijfhoek, overweegt best eens een bezoekje. In ons minipark kan je namelijk verschillende inheemse variëteiten komen bewonderen. Een greep uit het aanbod: kattenstaart, ooievaarsbek, Zeeuws knoopje, kroonkruid, akelei.

De verschillende plantenexemplaren worden niet allemaal even groot, wat het toekomstige visuele aspect interessanter zal maken. Zo staan er bijvoorbeeld twee heesters van het type Viburnum Lantana (beter bekend onder de meer tot de verbeelding sprekende naam ‘wollige sneeuwbal’). Daarrond hebben we wilde marjolein en grote margriet geplant, die minder hoog zullen groeien. Deze zijn op hun beurt omringd door bodembedekkers, zoals rolklaver. De planten bloeien niet allemaal in hetzelfde seizoen. Lente, zomer, herfst of winter, jullie zullen altijd naar iets moois kunnen uitkijken.

Om het parkeffect te versterken, hebben we ervoor gekozen om twee wandelpaadjes aan te leggen, dwars erdoorheen. Op die manier creëren we drie kleinere percelen. Hiervoor hebben we stapstenen gebruikt van het type Japanse steen, die we in de doe-het-zelfwinkel hebben gekocht. Gelukkig konden we rekenen op de vakkundigheid van een behulpzame buurman om de stenen stevig vast te leggen. Wie dat wenst, kan zo de plantjes van dichtbij gaan bekijken, en kan zich helemaal laten onderdompelen in deze groene oase.

Om nog meer kleur en variatie aan te brengen, zullen we in de loop van de herfst nog bloembollen planten. In het voorjaar van 2015 zullen jullie dus beslist nog eens een ommetje moeten maken.

Heel opmerkelijk tot dusver is het effect van deze ingreep op onze buurt. Al tijdens het planten stonden verschillende mensen, van diverse afkomst, leeftijd en geslacht, geboeid te kijken naar onze activiteiten. Soms personen van wie ik het helemaal niet zou verwachten. En ook nu nog gaat er geen dag voorbij zonder dat we, tijdens het water geven, aan de praat geraken met passanten, zowel bekenden als onbekenden. Verder hebben we voor de eerste keer echt kennis gemaakt met de uitbaters van het nabijgelegen theehuis. Zij zien hun nieuwe stadslandschap helemaal zitten. En wij hun verse muntthee!

Ons project bewijst het belang van wijkcontracten. Zonder zouden we het immers veel moeilijker hebben gehad om ons pocketpark te realiseren. Mits voldoende laagdrempelig, de juiste sturing en duidelijke afspraken kunnen ze sterke impulsen geven om de wijken van onze stad aangenamer en mooier te maken. Hopelijk vinden dus nog meer Brusselaars de weg hiernaartoe, en beslissen ze om ons voorbeeld te volgen.

Onze prestatie mag natuurlijk worden gevierd. Daarom organiseren we een groot feest, met hapjes, drankjes en leuke activiteiten. Noteer alvast zondag 7 september in jullie agenda, wanneer we samen met jullie het pocketpark officieel wensen in te huldigen. Bovendien rekenen we op jullie vindingrijkheid om er dan ook een originele naam voor te bedenken.

https://brusselsmycity.files.wordpress.com/2014/06/20140624_2115041.jpg

Het minipark ligt op de hoek van de Zennestraat en de Slachthuislaan (tegenover Zennestraat 112-114) in 1000 Brussel. Het is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer: tram 51 en 82/83 en bus 46, halte Anderlechtsepoort. Je Villo-fiets kan je kwijt aan station nr. 25.

Share