Categorieën
Faits divers Podium

I feel so good

Sinds juni houdt het Museum of Broken Relationships halt in Brussel. In het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement vlak bij het Luxemburgstation, kun je nog tot 15 oktober een fascinerende collectie overgebleven symbolen van verloren liefde bewonderen.


Het idee komt van twee Kroatische kunstenaars. Toen na vier jaar de liefde tussen Olinka Vištica en Dražen Grubišic bekoelde en ze besloten een eind aan hun relatie te maken, wisten ze niet onmiddellijk wat te doen met hun gemeenschappelijke spullen. Waarom geen museum oprichten, grapten ze. De gedachte liet hen niet los. Onder het motto ‘de liefde kan mooi zijn, maar een liefdesbreuk ook’ besloten ze in 2006 de voorwerpen tentoon te stellen. Ook vroegen ze vrienden en kennissen om betekenisvolle voorwerpen uit voorbije relaties te doneren. De tentoonstelling groeide, werd in Zagreb enorm populair en ging de wereld rondreizen. Het initiatief won in 2011 zelfs de prijs voor het meest innovatieve museum van Europa.

De Brusselse selectie bestaat uit objecten (en de bijhorende verhalen over vervlogen liefdes) uit de vaste collectie, aangevuld met voorwerpen uit ons land. Wij Belgen hebben de oproep om te schenken naar verluidt gretig beantwoord. Daardoor krijg je een leuke mix van objecten van over nagenoeg de hele wereld. Met opvallend veel overblijfselen uit langeafstandsrelaties. En waar kan een expositie die wemelt van grensoverschrijdende liefde beter plaatsvinden dan in het hartje van de Europese wijk?

I feel so good I’m going to break somebody’s heart tonight. I feel so good I’m going to take someone apart tonight. Het nummer van Richard Thompson wil maar niet uit mijn hoofd als ik door de collectie struin. Ik verwonder mij over een onderbeenprothese, een neusspray, Russische condooms, een tutje, muziekcassettes, een zwarte dildo en diverse andere voorwerpen. De verhalen achter deze meestal banale objecten zijn echter vaak des te intrigerender. Bij een tandenborstel of liefdesbrief is de link snel gelegd, maar er zijn ook voorwerpen waarvan het niet meteen duidelijk is wat ze voor een relatie hebben betekend.

Zo zag ik een rood knipperlichtje dat een lichtje voor een hondenhalsband bleek te zijn. Het verhaal grijpt mij naar de keel. Na een huwelijk van dertien jaar besluit een man zijn vrouw te verlaten, hoewel hij haar nog steeds graag ziet. De vrouw heeft het moeilijk. Soms stuurt ze de man een pakje met wat kleinigheden, die elk nog meer zijn hart breken omdat ze stuk voor stuk betekenis hebben. Er blijkt vooral uit dat ze voor hem wil zorgen, al is zij degene die lijdt. Het lichtje hing aan de halsband van het hondje dat ze samen hadden. Iets meer dan een jaar na de breuk berooft de vrouw zich van het leven. Het lichtje doet de man aan een hartslag denken.

Niet alle verhalen zijn tragisch. Je ontdekt ook kleine hartverwarmende liefdeshistories. Je leert dat elk liefdesverhaal, ook al is het gekleurd door persoonlijke ervaring, lokale cultuur en geschiedenis, een universeel patroon in zich draagt, dat herkenbaar is. Het helpt je je eigen gebroken hart(en) te relativeren en wie weet, misschien kun je er zelfs kracht uit putten.

Haast je, want het (gratis!) Museum of Broken Relationships loopt nog maar tot 15 oktober.

Parlamentarium
Willy Brandtgebouw
Wiertzstraat 60
1047 Brussel

Open:
maandag: 13 u. tot 18 u.
dinsdag tot vrijdag: 9 u. tot 18 u.
zaterdag en zondag: 10 u. tot 18 u.

Share