Categorieën
Kwistig

Kwistig 28: de oplossingen

Op 25 september presenteerden we de achtentwintigste ronde van onze quizrubriek Kwistig. Vandaag maken we de antwoorden bekend.

  1. Stripuitgeverij Le Lombard (oorspronkelijk Les éditions du Lombard) werd in 1946 opgericht door Raymond Leblanc voor het nieuwe tijdschrift Kuifje. Sinds 1958 huist Le Lombard in Building Tintin.
  2. Op de plaats van de Beurs stond vroeger het klooster van de minderbroeders, dat in 1238 gesticht werd door de volgelingen van Sint-Franciscus van Assisi. In 1799 sloopten de Fransen de kerk en de kloostergebouwen. Op de vrijgekomen ruimte kwam de Botermarkt. Die moest later plaats ruimen voor het huidige Beursgebouw. In 1988 ontdekten archeologen de monumentale resten van het voormalige klooster, dat nu bezocht kan worden onder de naam Bruxella 1238.
  3. Antoine Wiertz, een romantische schilder uit de 19de eeuw, koesterde torenhoge ambities: de synthese van Rafaël, Michelangelo en Rubens. Het Wiertz-museum is gratis toegankelijk, maar is alleen open tijdens de werkuren.
  4. De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB, in het Frans  STIB) vervoert sinds 1954 reizigers per bus en tram en sinds 1976 ook met de metro. De voorloper, nv Les Tramways Bruxellois, werd in 1874 opgericht.
  5. Sven Gatz publiceerde in 2008 Bastaard. Het verhaal van een Brusselaar. Een fragment vind je bij Brusselnieuws.
  6. Schiftingsvraag: Een Belg won dit jaar de marathon van Brussel. Florent Caelen zegevierde in een tijd van 2:16:30.

De winnares komt uit Limburg. Ze wint een waardebon van 25 euro voor Passa Porta Bookshop. Proficiat!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.