Categorieën
Alors on chante Podium

Alors on chante (1)

FM Brussel gaat dit jaar opnieuw op zoek naar de beste Brusselse song. Luisteraars kunnen stemmen op hun drie favoriete nummers op de website. Er vallen tablets te winnen. De Brusselse Top 100 komt op antenne op 1 november. Wij van BrusselBlogt doken in onze platencollectie en selecteerden onze lievelingsnummers. We hebben onze keuze gebundeld in een Spotify-afspeellijst: BrusselBlogt Brussel TOP 25. Vandaag in Alors on chante: Bruxelles van Dick Annegarn.

In mijn laatste Berlijnse jaar was ik uitgenodigd op het trouwfeest van een Duitse vriendin. Dorothea stapte op 21 juli 2007 in het huwelijksbootje met Gaëtan. Zijn familie was afgereisd uit Bretagne. Op het feest raakte ik als een van de enige gasten die het Frans machtig was in gesprek met de vader van de bruidegom. Toen ik hem vertelde dat ik zes jaar in Berlijn had gewoond, maar volgend jaar naar Brussel zou verhuizen, slaakte hij een zucht: “Ah, Bruxelles ma belle, zoals in dat heerlijke liedje van die Nederlandse zanger.” Het zei me helemaal niets, maar ik moest en zou die ultieme song over Brussel opsporen. Zo ontdekte ik als nieuwe Brusselaar het mooie Bruxelles van Dick Annegarn.

De Haagse chansonnier groeide op in Brussel, maar verkaste in 1972 naar Parijs om er een muzikale carrière te beginnen. Bruxelles stond op zijn eerste album Sacré géranium (1974). Het is een poëtische ode aan de stad waaraan hij zo veel herinneringen heeft en die hij hartstochtelijk mist. Hij voelt zich verscheurd, want er is met Parijs een nieuwe liefde in zijn leven, die hem volledig in beslag neemt. Als hij binnenkort terugkeert naar Brussel, zal hij niet meer dezelfde zijn als vroeger. Uiteindelijk zal Dick Annegarn in Parijs blijven, want zijn nummers hebben succes en hij kan er van de muziek leven. Dit weekend trad hij nog op in Théâtre 140 in Schaarbeek.

Heb je ook een favoriete song die iets met Brussel te maken heeft en wil je vertellen waarom je die zo goed vindt? Eén adres: info@brusselblogt.be.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.