Categorieën
Podium

S.M.A.K. logeert in Brussel

Belfius en het S.M.A.K. zijn verloofd. Althans, de bankinstelling en het Gentse museum voor actuele kunst gaan een tijdelijke liaison aan voor de tentoonstelling De Verloofden in de kunstgalerij van Belfius. De titel van de expo is ontleend aan een werk van Permeke. De focus ligt echter op vier Belgische kunstenaars die het kunstlandschap in de tweede helft van de twintigste eeuw mee vorm gaven en die ruim vertegenwoordigd zijn in de beide collecties: Leo Copers, Thierry De Cordier, Jan Van Imschoot en Jan Vercruysse.

Een korte rondleiding voor de eigenlijke opening morgen leert me dat een bezoek meer dan de moeite waard is, zeker als je weet dat de vaste collectie ook te bezichtigen is. Die bevat heel wat hoogtepunten uit de Belgische kunstgeschiedenis, van James Ensor en René Magritte tot Jan Fabre en Koen Vanmechelen.

Het onderstaande schilderij maakte Jan Van Imschoot (°Gent, 1963) op basis van een oude reclameaffiche voor ovomaltine. De schilder laat de verheerlijking van de kinderlijke onschuld botsen met de grimmige realiteit van verminkte oorlogsslachtoffers. Het meisje heeft geen benen en op haar jurkje kleeft het insigne van het Rode Kruis. De titel Ja, ja für Elise verwijst naar het muziekstuk van Beethoven waaraan beginnende pianospelers zich plegen te vergrijpen.

Van Leo Copers (°Gent, 1947) is een onopvallend aangebrachte achterwaarts tikkende klok te zien. En – in deze context pikant – een stapeltje goudstaven met als titel Geen gezeik, iedereen rijk. Bij Thierry Cordier (°Oudenaarde, 1954) verwijzen doorstreepte letters naar het monddood maken van de mogelijkheid tot communicatie. Zijn ijle natuurschilderijen lijken wel gekartelde postzegels. In de zelfportretten van Jan Vercruysse (°Oostende, 1948) verhult de kunstenaar zich telkens met een attribuut, zoals een masker. De zwart-witfoto’s zijn gedrukte reproducties met een enkelvoudige oplage, die de kunstmatigheid van kunst benadrukken.

Van Imschoot

Elke derde zaterdag van de maand, van 18 oktober 2014 tot 21 maart 2015, is de kunstgalerij van Belfius (Pachecolaan 44) gratis te bezichtigen. Vooraf inschrijven via de website is verplicht.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.