Categorieën
Alors on chante Podium

Alors on chante (2)

FM Brussel gaat dit jaar opnieuw op zoek naar de beste Brusselse song. Luisteraars kunnen stemmen op hun drie favoriete nummers op de website. Er vallen tablets te winnen. De Brusselse Top 100 komt op antenne op 1 november. Wij van BrusselBlogt doken in onze platencollectie en selecteerden onze lievelingsnummers. We hebben onze keuze gebundeld in een Spotify-afspeellijst: BrusselBlogt Brussel TOP 25. Vandaag in Alors on chante: Bar Tropical van Johan Verminnen.

Johan Verminnen is, wat mij betreft, de Nederlandstalige artiest bij uitstek die Brussel als inspiratie gebruikte. Zijn eerste platen zijn ervan doordesemd, van het Brussel waar de langharige zanger meer dan geduld werd. Later is hij zich gaan inzetten om het statuut van muzikanten te verbeteren maar in die eerste jaren had hij het zelf niet al te makkelijk, moest blijken uit zijn platen. Er een nummer uitkiezen was niet zo moeilijk. ‘Brussel’ of  ‘In de Rue des Bouchers’ zijn de meest gekende maar hun populariteit maakte dat ze grijs gedraaid raakten. Met ‘Tussen spelers en drinkers’ roept Verminnen in een hem eigen stijl die het midden houdt tussen Frans chanson en een Anglo-Amerikaans muzikaal idioom een nachtelijke stad tot leven. ‘Bar tropical’, ook niet het meest gekende nummer, spant echter de kroon, zeker op muzikaal vlak. Verlangen naar een ver land wordt vermengd met de smaak van de koffie in een anonieme drankgelegenheid zoals er elke wereldstad er wel enkele heeft. Berusting over een koloniaal verleden en herinneringen aan een vervlogen jeugd brengen de verzoening met een Brusselse realiteit, lijkt wel.

Heb je ook een favoriete song die iets met Brussel te maken heeft en wil je vertellen waarom je die zo goed vindt? Eén adres: info@brusselblogt.be.

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.