Categorieën
Kwistig

Kwistig in december

Ook in december pakken we opnieuw uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je het ideale kerstcadeau: het boek De eeuw van Brussel van Eric Min, een wervelend portret van de Brusselse Gouden Eeuw.

  1. Het Vossenplein was volop in het nieuws met het protest tegen de geplande parking onder het plein. Wat is de Franse benaming van het plein?
  2. In dit weelderige overdekte winkelcentrum, dat in 1846 gebouwd werd, vind je ‘alles voor allen’. Welk Latijns devies prijkt op de ingang van de Sint-Hubertusgalerijen?
  3. In de nieuwe uitgave van de restaurantgids GaultMillau moet Het Hof van Cleve van Peter Goossens zijn eerste plaats delen met een Brussels etablissement. Hoe heet het restaurant van Christophe Hardiquest, waar je terechtkunt voor oesters met Corsicaanse munt en gelei van vodka-tonic, groene asperges met olijven en parmezaanmelk, zeetong van Noirmoutier met Comté en een wijnsausje, lam uit de Aveyron, kaas van Beersel en ijs met zuring en peper?
  4. Haar doorbraak kwam er in 1959 met haar rol als Marieke in Schipper naast Mathilde. Ze acteerde daarna in tal van films en televisieprogramma’s en schitterde decennialang op de planken. Hoe heet deze vrouw, die dit jaar verkozen werd tot Brusselaar van het jaar?
  5. Cineast Adil El Arbi werd in Vlaanderen bekend als deelnemer van De Slimste Mens ter Wereld. Hoe heet zijn debuutfilm die hij opnam samen met zijn kompaan Billal Fallah? Het is een Brusselse stadsfilm over probleemjongeren, rellen in Molenbeek en het beeld dat de media ervan maken.
  6. Schiftingsvraag: Anderlecht speelt op zondag 14 december in de competitie tegen KV Oostende. Wat zal de einduitslag van deze wedstrijd zijn?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig december′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot 14 december, om 12 u. De jury kiest de winnaar op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit het boek ‘De eeuw van Brussel. Biografie van een stad 1850-1914’ van Eric Min. BrusselBlogt loofde het boek in zijn recensie: “Eric Min biedt een spannende inkijk in het Brussel van de belle époque. Hij is een belezen gids die met veel esprit en panache vertelt. De prachtige uitgave, rijkelijk geïllustreerd met foto’s, verdient een extra pluim.”

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.