Categorieën
Reizen & Toerisme

Brussel zonder Manneken Pis

In onze mailbox vonden we vandaag een berichtje van een hotelketen. Of we interesse hadden in een overzichtelijke infographic die Brussel in kaart brengt: de bezienswaardigheden, de keuken, bekende Brusselaars en andere weetjes. Ja, daar wilden we wel eens een blik op werpen.

De onderstaande infographic is een ludiek lijstje van feiten, cijfers en wist-je-datjes. Audrey Hepburn (Breakfast in Tiffany’s) en Brian Molko (Placebo) zijn in Brussel geboren, de hoofdstad van de EU heeft de meeste files in de wereld en is tegelijk de groenste stad van Europa, slakken of karakollen zijn een plaatselijke specialiteit en het Koninklijk Paleis is tweemaal zo groot als Buckingham Palace.

Zijn alle cijfers betrouwbaar? Bronnen ontbreken. Voor insiders is het duidelijk dat het over het Brussels Gewest gaat, en niet over Brussel-stad. Het getal 19 voor het aantal gemeenten was een nuttige aanvulling geweest. De vermelding van Brussels Airport is misschien misleidend omdat de luchthaven nu eenmaal niet in Brussel ligt. Maar de infographic maakt zwaardere fouten.

Het bloementapijt op de Grote Markt valt om de twee jaar te bewonderen en niet twee keer per jaar (in de Engelse versie staat het wel juist). Het Stocletpaleis is een ontwerp van de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann en dus niet van Victor Horta. De top drie van musea is onbegrijpelijk. Het Coudenbergpaleis staat erin, maar niet de BOZAR of de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. De Kunstberg en het Rood Klooster staan in de top zeven van parken. Bedoeld zijn wellicht het Warandepark en het Zoniënwoud.

Het Lunette-glas moet de Zievereir zijn, een glas dat net onder de rand onopvallend geperforeerd is en inderdaad in La Lunette aan de Munt te verkrijgen is. Volgens recente berichten werd Nemo33 als diepste zwembad ter wereld van de troon gestoten door Y-40 in het Italiaanse Montegrotto Terme. Er staan nog andere schoonheidsfoutjes in: Flagey Place, zonsopkomst, een 3 km² lange route, de hoogste toren van het Stadhuis, parkeergrage Parking 58, Brusselse spruitjes. En is een op de drie Brusselaars werkelijk een expat? Niet-Belgen is juister.

Een positieve noot om te eindigen: Brussel voorstellen kan ook zonder het te hebben over Manneken Pis. Misschien wil de hotelketen toeristen niet op verkeerde gedachten brengen.

Infographic Brussel van Accorhotels

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.