Categorieën
Kwistig

Kwistig in februari

Ook in februari pakken we opnieuw uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor de dubbeltentoonstelling Faces Then en Faces Now, waarin de BOZAR tot 17 mei imposante portretten toont, van vroeger en nu.

  1. De Beursschouwburg is vijftig jaar oud. Op 10 februari 1981 stond de jonge Ierse band U2 er op de planken. Welke Belgische groep verzorgde het voorprogramma?
  2. Hoe heet de wijk langs het kanaal op de grens van Anderlecht en Molenbeek die tot in Afrika bekendheid geniet als draaischijf van de handel in tweedehandsauto’s? Een nieuwe terminal in de Voorhaven zou de wijk moeten verlossen van de overlast.
  3. Onder welk pseudoniem is Jules Jean Van Obbergen beter bekend? Hij is de zanger van nummers als On a soif, Jules César en E viva Mexico.
  4. Als burgemeester van Schaarbeek weigerde hij in 1975 tweetalige loketten in zijn gemeente te organiseren. Hij verwaarloosde het gemeentelijk Nederlandstalig onderwijs en voerde een anti-migrantenbeleid. Zijn naam graag.
  5. Kunstencentrum Wiels in Vorst is gevestigd in een vroegere brouwerij. Welke twee families stonden tot aan de jaren tachtig van de twintigste eeuw aan het hoofd van het bedrijf?
  6. Schiftingsvraag: Op 19 februari speelt Anderlecht thuis tegen Dinamo Moskou in de Europa League. Wat zal de einduitslag van deze wedstrijd zijn?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig februari′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot donderdag 19 februari, om 18 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor de dubbeltentoonstelling Faces Then en Faces Now in de BOZAR. De eerste expo toont renaissanceportretten uit de Lage Landen, de tweede het werk van gerenommeerde fotografen in Europa na 1990. Claude Blondeel spreekt op Cobra.be van “een bijzonder fraaie tentoonstelling die ons een blik gunt in de ziel van de mens, van de renaissance tot vandaag.”

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.