Categorieën
Kwistig

Kwistig in maart

Ook in maart pakken we opnieuw uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor het literaire parcours van het Passa Porta Festival op zondag 29 maart.

  1. De sportbar van Vincent Kompany op de Grote Markt was geen lang leven beschoren. De omzet volstond naar verluidt niet om de kosten te dekken. Hoe heette de bar, die een tegenhanger had op de Antwerpse Groenplaats?
  2. Max Colombie groeide op in Brussel. Voor zijn studie Schilderkunst trok hij naar Gent, maar hij keerde terug naar de volgens hem coolste plaats van België, “een stad die langzaam tot je door moet sijpelen”. Van welke groep is hij de frontman?
  3. Humo vond het een te mijden prent die barst van product placement, maar in Franstalig België groeide de tragikomedie van Olivier Van Hoofstadt in 2006 uit tot een cultfilm. De film vond ook de Dallas-saus uit, die Brussels Ketjep vervolgens op de markt bracht. Over welke film hebben we het?
  4. Over welke Belgische persoonlijkheid publiceerden historici in 2009 het boek ‘Ongegeneerd genie? : buitenlandse politiek en kolonisatie’?
  5. Welk voetbalstadion werd in 1920 ingewijd met de Brusselse derby Daring Club de Bruxelles – Union Saint-Gilloise? Vanaf 1973 speelde fusieclub RWDM er zijn thuismatchen. Na het onfortuinlijke einde van FC Brussels gebruikt White Star Bruxelles het stadion nu als thuisbasis. De naam verwijst naar een Molenbeekse burgemeester.
  6. Schiftingsvraag: Op zondag 15 maart speelt Anderlecht in de competitie thuis tegen AA Gent. Wat zal de einduitslag zijn van deze wedstrijd?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig maart′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot zaterdag 14 maart, om 20 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor het parcours van het Passa Porta Festival op zondag 29 maart. Het tweejaarlijkse Passa Porta Festival is een internationaal literatuurfestival dat niet meer weg te denken is in Brussel. Het centrale thema is ditmaal Now & Then, de relatie tussen literatuur en (onze) tijd. Het Parcours presenteert een genereus aanbod aan lezingen, stadswandelingen, gesprekken en andere performances. Enkele  van de optredende auteurs: Ian McEwan, Michel Faber, Pascal Mercier, Tom Lanoye, Stefan Hertmans, Griet Op De Beeck, Joost Vandecasteele en Judith Van Istendael.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.