Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: See you there

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op See You There, een onafhankelijke Engelstalige blog van de Duitse freelancejournaliste Sarah Schug. Zij presenteert een wekelijkse selectie van het culturele aanbod in België en maakt haar lezers warm voor alternatieve concepten en nieuwe initiatieven.

Vinger aan de pols

See You There biedt sinds een jaar een inkijk in het nachtleven en de kunst- en muziekscene van ons land. Elke week serveert de site een nieuwe lading uitgaanstips voor nieuwsgierige meerwaardezoekers. Recente Brusselse voorbeelden: het concert van de Amerikaanse artiest Panda Bear in de Botanique, de foto-expositie van Robert Mapplethorpe in galerij Charles Riva en de opening van club La Vilaine, de opvolger van Mr Wong. De beknopte wekelijkse agenda houdt de vinger aan de pols en is geïllustreerd met puike foto’s. In de blogsectie vind je ook interviews met kunstenaars en terugblikken op evenementen zoals Art Brussels.

Sarah Schug (34) woont al zeven jaar in Brussel. Ze komt uit Bad Kreuznach en studeerde politieke wetenschappen in Straatsburg en Berlijn. Momenteel schrijft ze op zelfstandige basis over kunst, fotografie en muziek. Haar belangrijkste klanten zijn het cultuurmagazine The Word, het creatieve agentschap Base Design, het Gentse Crust Magazine en de Duitse fotowebsite Previiew. Haar vriend is de zanger van de Brusselse indiepopgroep Recorders, die in 2014 zijn debuutalbum Above The Tide uitbracht.

Brussel is niet Berlijn

Brussel was voor haar zeker geen liefde op het eerste gezicht: “Als je in Berlijn gewoond hebt, is het moeilijk om op een andere stad verliefd te worden.” Geleidelijk aan leerde ze haar nieuwe thuisstad beter kennen en waarderen. Ze vindt dat Brussel op het juiste spoor zit en ten goede verandert. Ze ziet bijvoorbeeld heel wat kunstenaars – vooral uit Frankrijk – verhuizen naar de Zennestad. In de kunstwereld telt Brussel weer mee. En overal in België duiken nieuwe initiatieven op: kunstfestivals, jonge galerijen, zomerbars, partyconcepten. De creatievelingen zijn open van geest en nemen zelf het initiatief.

Wat ze haat in Brussel? “Het teleurstellende openbaar vervoer. Ik voelde mij gewoon verplicht om een auto te kopen. Ik moest ook wennen aan de kleinere schaal. In vergelijking met Berlijn, Londen of Parijs voelt de stad soms provinciaal aan.”

See You There offline

Sarah startte met haar eigen blog omdat ze in België een goed geïnformeerde Engelstalige cultuuragenda miste. De positieve reacties motiveerden haar om verder aan de weg te timmeren. Ze wil haar enthousiasme over geweldige projecten en inspirerende mensen met de lezers delen. Ze is blij als jonge Belgische kunstenaars die ze volgt bij een groter publiek doorbreken. In de toekomst wil ze zich nog meer toeleggen op interviews en besprekingen. Bovendien wil ze in de zomer met enkele vrienden een tentoonstelling organiseren:

Het zou mooi zijn als See You There ook offline bestaat. Een expositie brengt gelijkgezinde mensen samen die geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur en geeft jonge kunstenaars de kans om hun werk te tonen.

See You There (7 days in Belgium) is ook actief op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.