Categorieën
People & Lifestyle Reizen & Toerisme

A l aise met Use-it

Use-it heeft een nieuwe stek. Het toeristisch infocentrum voor jongeren is twee vitrines verder verhuisd in de Ravensteingalerij. Reden genoeg voor een feestje. Minister Sven Gatz had gisteren andere katten te geselen, maar het bier van Brussels Beer Project (Delta, Grosse Bertha en Dark Sister) vloeide rijkelijk en de aperitiefglaasjes waren gevuld met tomaat-garnaal, mosselen en bloedworst met appelmoes. Act as a local, heet dat.

© Use-it

Tien jaar geleden ontstond Use-it in Gent. Vanaf het begin wilde de dienst jonge budgetreizigers laten kennismaken met de alternatieve kanten van de stad. De gehanteerde criteria: gebruiksvriendelijk, niet-commercieel en visueel aantrekkelijk. Daarom ontwierp Use-it handige stadsplannen, gelardeerd met tips uit de eerste hand en hippe adresjes. Intussen hebben 40 steden in Europa zich aangesloten bij het initiatief, van Aken tot Wenen. Er komen er dit jaar nog vijf bij: Nantes, Nicosia, Turijn, Utrecht en Zürich.

Brussel heeft niet alleen een Use-it-stadsplan, maar ook een balie waar jonge reizigers terechtkunnen als ze specifieke vragen hebben, een babbel willen doen met een local of mee willen doen aan de wekelijkse rondleiding. Ze worden op hun wenken bediend door 35 enthousiaste vrijwilligers. De infobalie is al geregeld verhuisd. Ze zat eerder in de Schildknaapstraat, de Greepstraat en de Steenkoolkaai. De eerste locatie in de Ravensteingalerij was een tijdelijke oplossing totdat de renovatie van het gloednieuwe kantoor klaar was.

In april pakt Use-it Brussel uit met een eigen app als aanvulling op de stadsmap en de website. De stadsmap dateert van mei 2014 en is ook al toe aan een update. Tips zal Use-it blijven geven. Zoals: Stop met onze bierglazen te stelen en koop er een op het Vossenplein voor een halve euro. Doe aan straatvoetbal in navolging van Marouane Fellaini en Vincent Kompany. Leg een ‘fond’ voor je je in de drank gooit en eet een mitraillette. Glimlach vriendelijk naar de binnenlokkers van de restaurantjes in de Beenhouwersstraat maar ga er niet eten. Meng talen en wees jezelf, à l’aise, zoals een Brussels ketje.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.