Categorieën
Podium

Leonore, een vat vol contrasten

Melancholische indiepop. Zoetgevooisd en frêle, maar ook scherp en sarcastisch. Zo omschrijft de Brussels-Gentse band Leonore zijn muziek. Het vijfkoppige combo rond zangeres Chloë Nols werkt momenteel aan een debuutalbum dat in september uitkomt.

Leonore betekent ‘vreemd’, ‘licht’ en ‘vuur’, concepten waarmee de zangeres, een filosofe van opleiding, graag en dikwijls bezig is. De naam verwijst ook naar ‘Lenore’ van de donkere dichter Edgar Allen Poe. De band werd opgericht in het najaar van 2013 en speelt sindsdien akoestische nummers met cello en contrabas, afgewisseld met elektronische elementen. Cutting Edge spreekt van een mysterieuze, dromerige sprookjeswereld, gedomineerd door de spookachtige stem van Chloë Nols. Singer-songwriter Hannelore Bedert, gitarist Thomas Vanelslander (Gorki en Arno) en geluidsman Filip Tanghe (Balthazar) werken mee aan de eerste plaat.

Chloë woont al acht jaar in de hoofdstad, eerst in het centrum aan de Sint-Gorikshallen en sinds vorig jaar in Schaarbeek. Ze noemde een song naar Brussel en nam de bijhorende clip op in de afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Ze vertelt waarom Brussel een speciale plaats in haar leven inneemt:

Ik hou van Brussel vanwege al zijn contradicties en verrassingen. De stad is zowel mooi als lelijk, tegelijk sacraal en werelds. Dat inspireert me. Mijn songs zitten ook vol contrasten, van mooi en zoet tot lelijk, bitter en cynisch. ‘Brussels’ gaat over een jongen en een meisje die in Brussel wonen. In een ander universum zouden ze het mooiste koppel vormen, maar niet in dit universum.

Zoals veel jonge artiesten zoekt Leonore steun via crowdfunding. In ruil krijg je als investeerder, afhankelijk van het ingelegde bedrag, iets terug: een gesigneerde cd, een handgeschreven liedtekst, een ontmoeting backstage, een coversong naar keuze of zelfs een optreden bij je thuis. De groep geeft een akoestisch huiskamerconcert in Ukkel op zaterdag 18 april (inschrijven kan per e-mail) en treedt op dinsdag 19 mei twee keer op tijdens de Stoemp!-sessies: om 14 u in de Br(ik Study Space en om 21 u, samen met Eefje De Visser, in café Roskam.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.