Categorieën
Podium

Improvisatie op de planken

In de Gulden Vliesgalerij zit tussen de mode- en boekenwinkels een theater verborgen. Het Théâtre de la Toison d’Or (TTO) presenteert sinds 1995 in de Louizawijk blijspelen en ander humoristisch werk uit Franstalig België. De maandelijkse reeks Fun, Food and ACTing, een voorstelling in het Engels met optie op een etentje erna, mikt vooral op expats. Gisteren stond er een partijtje improvisatie tussen België en het Verenigd Koninkrijk op het programma.

Een horrorfilm over een onweerstaanbaar aapje dat mensen doodbijt. Een sketch over een vader die zijn zoon bier leert drinken. Een break-up scene in de badkamer in drie versies. Intieme taferelen van Napoleon in Waterloo. Een avondje improvisatietheater gaat alle richtingen uit. Het is spontaan en creatief toneel dat via trial-and-error direct onder de ogen van het publiek ontstaat. De acteurs zijn ad rem en ze maken dankbaar gebruik van suggesties uit de zaal. De zes spelers – vijf mannen, één vrouw – van de Ligue d’Impro en de Racing Minds slalomden gisteren met verve door hun soms hilarische acts en hielden de vaart erin.

De Racing Minds in hun volledige opstelling

Engels was de voertaal van de avond en dat gaf de Racing Minds een duidelijk voordeel. Ze speelden vlotjes met taalregisters. Ze vertelden een verhaal à la Dickens of deden het accent van Glasgow na. Ook aan fantasie en jeugdige branie ontbrak het de drie Britten geenszins. Sommige literaire scènes leken echter wel te berusten op een goeie voorbereiding. Zo gaf Assepoester in een versie van William Shakespeare monologen ten beste als de prins aan de deur klopte, waardoor ze telkens te laat was om open te doen. De goed op elkaar ingespeelde Belgen waren spontaner en deden vaker een beroep op mimiek en gebarentaal om humor te creëren. Wie won uiteindelijk de match? Er werden geen scores toegekend in deze vriendschappelijke wedstrijd.

Midden in de voorstelling moesten de drie Britten uitbeelden wat de Belgen in het Frans vertelden. En zo werd een ‘baby maken’ een ‘baby koesteren’ en toen er sprake was van een spijtige vergissing, haalde de acteur prompt een denkbeeldige trompet boven. Il s’était trompé.

De volgende sessie van FFAct is op 6 juni, met feel-good comedian Stephen K Amos uit Groot-Brittannië. De Ligue d’impro treedt geregeld op in het Marni-theater in Elsene. De Belgische Improvisatieliga organiseert in mei improwedstrijden in Gent (Theater Tinnenpot) en Antwerpen (Zuiderpershuis).

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.