Categorieën
Brussel Actua BrusselBlogt.be Duurzaamheid Ontdek je plekje Reizen & Toerisme

Uitbreiding bij Lindemans: de kop is eraf!

Gisterenmiddag, 28 april 2015, werd onder het toeziend oog van minister van Justitie Koen Geens en de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Luc De Koninck, en enkele frisse voorjaarse zonnestralen, de langverwachte uitbreiding gevierd van de Vlezenbeekse brouwerij Lindemans. In cijfers: de productiecapaciteit werd verdubbeld tot maar liefst 170.000 hectoliter, een aanzienlijke hoeveelheid streeklekkers. Als bijna enige aanwezige vrouw begeef ik me tussen Jan, Piet, Joris, Korneel en enkele niet-bebaarde mannen naar de presentatie van dit feestelijk gebeuren. Daar krijg ik, onder begeleiding van een frisse geuze en een zoete kriek, te horen dat er veel meer schuilt achter deze brouwerij dan enkel een lekker glas gegiste microbacteriën.

Brouwerij Lindemans, een Belgisch familiebedrijf gelegen in het prachtige Pajottenland te Vlezenbeek, werd opgericht in 1822 door Joos Frans Lindemans, die in de echt werd verbonden met de dochter van de toenmalige eigenaar van de boerderij. Om de oorspronkelijke hoeve draaiende te houden in de koude wintermaanden werd er lambiek gebrouwen, met tarwe van het veld en water uit de bron. In de loop der jaren evolueerde het bedrijf  naar een volwaardige brouwerij van lambiek en geuze.

Dankzij de unieke microbacteriën genaamd Brettanomyces Bruxellensis en Brettanomyces Lambicus, die enkel voorkomen in de lucht van de regio Pajottenland, de zennevallei en Brussel, gebeurt de gisting spontaan en creëert ze de unieke smaak van dit intussen meermaals gelauwerd streekproduct. Vandaag is Lindemans de grootste onafhankelijke familiale lambiekbrouwerij, die nog steeds brouwt volgens het authentiek ambachtelijk proces. Meer dan de helft van de productie wordt geëxporteerd naar het buitenland, waaronder Frankrijk, de VS, China en Japan.

Minister Geens feliciteert de brouwerij voor het duurzame karakter van deze cyclus. “Het brouwen gebeurt in eenklank met de natuur. Er is integratie in de onmiddellijke omgeving en wat wordt teruggegeven aan de natuur is mogelijk nog zuiverder dan wat eruit werd genomen.” Met andere woorden, een mooi voorbeeld van een maatschappelijk streefdoel: Think globally, act locally. De burgemeester bedankt tevens voor de plaatselijke tewerkstelling en de toeristische aantrekkingskracht voor de streek.

Als afsluiter wordt hun gloednieuwe creatie aan ons voorgesteld: de special blend- geuze met lambiek- Oude Gueuze Cuvée René. Dirk Lindemans, zesde generatie, weet ons te vertellen dat men in dit goudblonde bier smaken kan terugvinden van citrus, asperge, cherry en een vleugje vanille. Er zit passie in dit bedrijf, zoveel is zeker. De fles wordt plechtig onthoofd door de minister en de baarden klinken vrolijk op een nieuwe start.

Als bierliefhebster probeer ik nog wat info los te krijgen over de populariteit bij het niet-mannelijk publiek. Vrouwen worden veel te vaak gelinkt aan de zoetere biersoorten, terwijl ikzelf hou van het echte gerief, het zurige, de grond, de lichte bittere nasmaak. Ik leer nog dat de oervrouw bessen ging plukken en proeven, terwijl Neandermanlief op vleesjacht ging, en wij- de vrouwen- daardoor gevoeliger zijn voor bittere smaken. En dat hop een kalmerende werking heeft en dat ik dat na de derde geuze precies ook wat begin te voelen. Tijd om huiswaarts te keren, met een kist vol bier, en een gouden raad: ‘Zedde nerveus, drinkt dan ne geuze.’ Met mate, natuurlijk.

Share