Categorieën
Kwistig

Kwistig in mei

Ook in mei pakken we opnieuw uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor het Belgisch Stripcentrum, waar nog tot 6 september 2015 een tentoonstelling loopt over Thorgal.


  1. Welke jonge Anderlecht-speler won in 2015 de Gouden Schoen? Hij maakte in september 2011 zijn debuut in het eerste elftal van Anderlecht en speelde voor het eerst bij de Rode Duivels in november 2014 in de oefenmatch tegen IJsland.
  2. Bleri Lleshi was de initiatiefnemer van een campagne op de sociale media tegen discriminatie van mensen met migratieachtergrond. Onder welke hashtag konden burgers op Twitter hun ervaringen delen met discriminatie op straat, in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de huisvestingssector?
  3. Dertig jaar lang woonde hij in Gent, maar sinds twee jaar is Brussel zijn thuis. Deze tv-kok werd bekend door het programma Goe Gebakken en lanceerde zijn eigen gehaktballenrestaurants: Balls & Glory. Er zijn concrete plannen om aan de oude Belle-Vuebrouwerij langs het kanaal een filiaal te openen. Hoe heet deze nieuwe Brusselaar?
  4. Welke brouwerij herbergt ook het Brussels museum van de geuze? Het familiebedrijf werd opgericht in 1900 en produceert lambiek, geuze, faro, kriek en ander fruitbier.
  5. Hoe heette de eclectische avant-gardekring die aan het einde van de negentiende eeuw drukbezochte salons organiseerde met werk van kunstenaars als James Ensor, Fernand Khnopff, Théo Van Rysselberghe en Félicien Rops? Mecenas en animator was de Brusselse jurist Octave Maus, die ook de uitgever was van ‘L’art moderne’, het officiële orgaan van de groep.
  6. Schiftingsvraag: Anderlecht speelt op 24 mei zijn laatste competitiewedstrijd van het seizoen thuis tegen AA Gent. Wat zal de einduitslag van deze wedstrijd zijn?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig mei′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot zondag 24 mei, om 12 u.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor het Belgisch Stripcentrum, dat al ruim 25 jaar de spots richt op de auteurs en de helden van de Negende Kunst. Nog tot 31 mei 2015 loopt er een tijdelijke expositie over Rosinski van Polen. De bekendste stripheld van de Poolse tekenaar staat tot 6 september 2015 centraal in De wereld van Thorgal.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.