Categorieën
Podium

Artview#3 of hoe een museumcollectie groeit

In de bollen van het Atomium is nog tot eind juni actuele kunst te bezichtigen. Artview#3 zoekt aan de hand van recente aanwinsten van het museum van Elsene uit hoe een museumcollectie tot stand komt en groeit.

Wim Delvoye, Kiss 5, 2001, Coll. Museum van Elsene © foto Vincent Everarts

Nieuwe aanwinsten verwerven is een kerntaak van een museum. Het wil daarmee erfgoed in stand houden en een coherente verzameling uitbouwen. Het beleid ter zake is een opdracht van de conservator, die zich laat bijstaan door een commissie van experts. Voor een openbare verzameling primeren wetenschappelijke criteria zoals de betekenis van het werk in het oeuvre van de kunstenaar en de complementariteit met de bestaande collectie. In Elsene legt de commissie alle beslissingen voor aan de gemeente.

Het museum van Elsene is naar eigen zeggen een van de weinige musea in het land die nog altijd beschikken over een budget om hedendaagse kunst aan te kopen. Maar schenkingen en legaten blijven natuurlijk altijd welkom. Schenkers hebben vaak een band met het museum en willen dat hun verzameling ook na hun dood bij elkaar blijft en toegankelijk is voor het publiek.

Het museum van Elsene werd opgericht in 1892. Vanaf het prille begin lag de focus op hedendaagse Belgische kunst. 1906 was een wonderjaar voor de collectie. Octave Maus, oprichter van kunstkring Les XX, schonk een hele reeks schilderijen van tijdgenoten als Emile Claus, Constantin Meunier en Fernand Khnopff. Zijn weduwe zou later hetzelfde doen. In hetzelfde jaar verwierf het kunsthuis meer dan 20 affiches van Toulouse-Lautrec door een schenking van beroepsmilitair Joseph Botte. In 1977 bedacht verzamelaar Max Janlet het museum met een legaat, zodat er in Elsene nu werken hangen van grootheden zoals Magritte, Miro en Picasso. De totale collectie bestaat uit zowat 10.000 werken.

De tentoonstelling in het Atomium toont aan dat het museum van Elsene de laatste jaren vooral investeert in jonge Belgische kunst. Van Wim Delvoye is ‘Kiss 5’ te zien, röntgenbeelden van schedels van een kussend paar. Ook Ann Veronica Janssens, Bert De Beul, Jean-Luc Moerman en Stephan Balleux zijn vertegenwoordigd.

De expo loopt nog tot 28 juni, dagelijks van 10 u tot 18 u. Meer info op de website van het Atomium en het museum van Elsene.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.