Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Ruskin in Brussels

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Ruskin in Brussels, de Engels-Spaanse blog van Pablo uit Malaga. Hij deelt daarin ideeën voor een meer esthetische manier van leven en gaat dieper in op zijn dada’s: kunst, tuinen en veilingen. De blog is genoemd naar zijn grote inspiratiebron: kunstcriticus John Ruskin (1818-1900).

Pablo (40) studeerde rechten in Madrid en woonde in Parijs en Sydney. Tien jaar geleden belandde hij in Brussel om er te gaan werken als medewerker van een Spaanse Europarlementariër. Hij was vastbesloten een echte Europeeër te worden. Hij wilde mensen leren kennen uit alle EU-lidstaten en zich laven aan de Europese flair van de stad. Twee weken na zijn aankomst werd hij verliefd op Brussel. Tijdens de Open Monumentendagen ontdekte hij het rijke art-nouveau- en art-decopatrimonium. Professioneel is hij inmiddels een nieuwe richting ingeslagen: hij promoot en verkoopt nu antiek uit het fin de siècle.

Op zijn blog wil hij tonen hoe bijzonder Brussel is en welke mogelijkheden de stad op cultureel vlak biedt. Zo pikt hij voorstellingen van het Kunstenfestivaldesarts mee, geeft hij uitleg bij het theaterstuk ‘De menselijke driften’ en vertelt hij over de dubbelexpo in de Bozar, Faces now en Faces then. Zijn liefde voor planten botviert hij in tips voor tuiniers en liefhebbers van groene paradijzen zoals de Plantentuin van Meise en het Hallerbos. Ten slotte wijdt hij de lezer in in de wereld van kunst- en antiekveilingen.

Pablo is verzot op de multiculturele sfeer van Brussel en de kleinschaligheid: “Soms is het leven hier erg kalm en je hoeft niet de stress van metro, boulot en dodo te verdragen, die onvermijdelijk is in grote metropolen als Parijs, Madrid en Londen.” Hij verkent zijn woonplaats Schaarbeek en Brussel het liefst al wandelend. Geluidsoverlast van vliegtuigen kan hij daarbij missen als kiespijn.

Na een jaar bloggen heeft hij het gevoel dat hij zijn potentiële publiek nog niet volledig bereikt. Hij droomt er stilletjes van om zijn blog met andere initiatieven te bundelen tot een platform voor Engelstalige culturele blogs in Brussel en België.

Ruskin in Brussels is ook actief op Facebook en Pinterest.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.