Categorieën
Brussel Actua Sint-Jans-Molenbeek

Goud voor de taal van metaal

De taal van metaal is de winnaar van de jaarlijkse Bruocsella-prijs voor de verbetering van de stedelijke ruimte in Brussel. De vzw IJzer en vuur wil een open en participatief metaalatelier bouwen op het terrein van het museum La Fonderie in Molenbeek. Het mecenaatsplatform Prométhéa heeft 25.000 euro veil voor het project.


Ambachten horen thuis in de stad. In Zürich hebben ze dat begrepen. Het jeugdcultuurhuis Dynamo heeft buiten een metaalatelier waar jongeren een opleiding lassen of ijzersmeden kunnen volgen. Het machinepark heeft ook werktuigen voor textielverwerking en druktechnieken. Dat voorbeeld krijgt nu navolging in het hart van de Molenbeekse kanaalzone, vlak bij het te weinig bekende Brussels Museum voor Arbeid en Industrie. La Fonderie bevindt zich op de site van een voormalige gerenommeerde bronsgieterij, La Compagnie des Bronzes.

Op deze symbolische plek komt een vrijhaven waar iedereen welkom is om de taal van metaal te ontdekken. Er zullen initiaties, workshops en stages plaatsvinden en iedereen die met metaal wil werken en thuis geen atelier heeft, kan er terecht. Het project wil verankerd zijn in de wijk en de lokale jeugd mobiliseren. Tegelijk wil het oude ambachten nieuw leven inblazen en liefhebbers van de smeedkunst aanspreken. De realisatie van het atelier, dat door de jonge architect Timothée Claessens met gerecycleerd materiaal gebouwd wordt, is gepland voor 2016.

Joeri Januarius van IJzer en Vuur reageert opgetogen. “Het niveau van de inzendingen lag hoog dit jaar, dus we zijn aangenaam verrast door deze mooie erkenning. We organiseren al acht jaar workshops op de Fonderie. De prijs is een fantastische stimulans voor de oprichting van een open metaalatelier.”

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.