Categorieën
Podium

Lunchmuziek op de Kunstberg

Boterhammen in het Park valt vroeg dit jaar. Je krijgt nu al tijdens de middagpauze muziek van eigen bodem geserveerd in hartje Brussel. Dankzij Radio 1 kun je twee weken lang miniconcerten meepikken op de Kunstberg. BEL10 heet het concept. Tourist Lemc trapte vandaag het muzikale programma af. BrusselBlogt nam een kijkje.


Tussen 15 en 26 juni maakt Radio 1 tien dagen lang liveradio in het tijdelijke Radio 1-café. De Kunstberg is een toplocatie met een adembenemend uitzicht op de benedenstad. De bronzen poort van het Paleis van Congressen, boven de ingang van Centraal Station en tegenover de Albertina-bibliotheek, is omgetoverd in een gezellige bar, waar je bier, koffie en frisdrank kunt krijgen. Er is een mooi terras aan. Iets verder staat een apart bierstandje en een podium, waar je onder de bomen staand of in een strandstoel een artiest aan het werk kunt zien.

Elke weekdag van 6 u ‘s ochtends tot 19 u ‘s avonds zendt Radio 1 uit vanuit het café. Presentators van dienst zijn onder meer Xavier Taveirne, Kathleen Cools, Annemie Peeters, Ruth Joos en Lieven Verstraete. Elk dag staat er een maatschappelijk thema centraal. Vandaag was dat mobiliteit, morgen politiek en overmorgen kansen. Elke dag discussiëren tien kritische en betrokken luisteraars over het thema en samen met experts komen ze tot nieuwe inzichten. Vanuit die inzichten formuleren ze concrete beleidsaanbevelingen.

Van 12.45 u tot 13.45 u is er telkens een muzikaal intermezzo. Vandaag bewees Tourist Lemc, bekend van de radiohit Koning Liefde, dat hij een van de interessantste artiesten van het moment is. De Antwerpse rapper (echte naam: Johannes Faes) heeft geen behoefte aan pose, maar brengt gevoelige, authentieke teksten en wordt begeleid door puike muzikanten op echte instrumenten. Zijn muziek is een doorleefde mix van Vlaamse kleinkunst, hiphopbeats en invloeden uit Frankrijk en Noord-Afrika. Een revelatie! Enkel spijtig dat het live uitgezonden concert voor de Radio 1-luisteraars in stukjes wordt gekapt en onderbroken wordt door het nieuws en gesprekjes. Zelfs bindteksten bleven achterwege. Op het programma staan verder nog The Van Jets, Marco Z, Het Zesde Metaal, Sioen, Bony King en Buurman.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.