Zondag werden de Brusselaars in een andere stad wakker. Een deel van de binnenstad was namelijk veranderd in een voetgangersgebied. Het De Brouckèreplein, de Anspachlaan en het Beursplein werden autovrij en dat werd gevierd met een groot volksfeest. Muziek, sport, spel en een houten reus zorgden voor de nodige ambiance. De centrale lanen werden teruggegeven aan de Brusselaars. Maar gaat dat zo blijven, of wordt het een wandelboulevard die enkel op toerisme is gericht?
Het Franse gezelschap L’Homme debout bracht de reus Liédo naar de Europese hoofdstad.
Hij was van hout gemaakt en werd bewonderd door veel mensen.
Aan de Beursschouwburg vonden optreden plaats, onder andere door DYnamic.
De bus van FM Brussel verscheen weer in de stad. Onlangs werd beslist dat FM Brussel uit de ether zou worden gehaald. Na volksprotest werd er gemeld dat de radiozender tot deze herfst in de huidige vorm zal blijven bestaan.
Niet enkel de centrale lanen zijn voetgangerszone, ook de delen van wat zijstraten zijn autovrij geworden.
Hoewel de stoplichten nu werkloos zijn, verspringen ze nog altijd van kleur.
Volgens de krant Le Soir bezochten meer dan 100 000 mensen dit openingsfeest*.
Voorlopig blijft het asfalt er liggen, maar dit wordt op termijn wel vervangen door nieuw plaveisel.
De muziekgroep Zievereir liet enkele mensen dansen.
Op het De Brouckèreplein liggen boomstammen die dienstdoen als zitbanken.
DJ Jérôme Porsperger hield het Onzichtbaar Orkest op het balkon aan het bekendste plein van Brussel. Enkel de dirigent was zichtbaar, de orkestleden moesten de mensen er zelf bij bedenken.
Het voetgangersgebied wordt tijdelijk bewaakt door uitrolbare poortjes.
De reuzenpop Liédo kon voortbewegen dankzij een aantal mensen.
De reus werd gefotografeerd door talloze mensen.
Jong en oud en mensen van verschillende culturele en socio-economische achtergronden bezochten tijdens het openingsfeest de centrale lanen. Duidelijk was dat dit gebied terug werd gegeven aan alle inwoners van de grootste stad van de Benelux.
Belangrijk om te weten is dat aan deze opening de acties van burgerbeweging “Picknick The Streets” aan vooraf ging. Enkele malen werd het Beursplein, wat toen een plein voor auto’s was, bezet door een groep activisten die hier op straat gingen picknicken. De politiek pikte deze actie op en besloot de daad bij het woord te voegen: binnen een korte tijd werd het gebied autovrij. En zo haalden de actievoerders hun slag thuis.
Het verhaal kreeg wel een andere wending toen bleek dat de Anspachlaan gaat veranderen in een Belgian Boulevard met gespecialiseerde souvenirwinkels**. De eerste bierfiets is ook al gesignaleerd. De grote voetgangerszone zal het imago van Brussel zeker bevorderen en mogelijk meer bezoekers aantrekken en meer inkomsten genereren.
De vraag is dan ook of alle inwoners van de hoofdstad zich welkom blijven voelen op deze wandelboulevard tussen bier- en chocoladewinkels. Als de Brusselaars en de beleidsmakers waakzaam blijven, dan zal deze zone een gebied zijn waar iedereen naar toe zal gaan: Brusselaars en toeristen.
**Bron: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/belgische-producten-op-anspachlaan-biercafes-aan-beurs