Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Le Schaerbeekois motivé

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Le blog d’un Schaerbeekois motivé, op Facebook beter bekend als Schaerbeek est Fantastique. Eric Platteau is kwistig met tips en verhalen uit de ezelsgemeente. “Overdag werk ik als communicatieverantwoordelijke op Europees niveau en in het weekend wijd ik me aan zeer lokale kwesties. Ik hou van dat spagaat!”

Eric Platteau is geboren in Doornik en woont sinds 20 jaar in Schaarbeek. Hij streek er neer omdat hij als kersverse werknemer van Sabena dicht bij de luchthaven wilde wonen. Zijn eerste appartement lag aan de Milcampslaan vlak bij het Meiserplein. Intussen woont hij in de Rigawijk op enkele minuten wandelen van het station van Schaarbeek. Hij staat al vier jaar aan het hoofd van de communicatiedienst van het Europees Defensieagentschap. Zijn liefde voor zijn gemeente is groot: “In Schaarbeek vind je zowat alles: een flamboyante geschiedenis, een uitzonderlijke architectuur, veel groene ruimte, een hyperdiverse bevolking en een zeer stedelijke kant.”

In 2010 plantte buurvrouw Gwenaëlle op de wijkvergadering een zaadje. Waarom zouden we onder buren geen tips  uitwisselen op een website? Eric reageerde eerst sceptisch: dat kost te veel tijd en wie zal zo’n blog lezen? Maar hij toog aan het werk. Vijf jaar later heeft hij ruim 500 artikels gepost die maandelijks door 8.000 bezoekers gelezen worden. Het aantal gepubliceerde foto’s ligt nog een pak hoger. De Facebook-pagina, een ontmoetingsplaats voor Schaarbekenaars en Schaarbeek-fans, telt 3.500 fans.

De bijdragen op de blog gaan over restaurants, winkels, culturele activiteiten, het buurtleven. Zo bracht Eric onlangs een bezoek aan een gloednieuwe kunstgalerij op de Louis Bertrandlaan en onthulde hij dat de frietzak die gebruikt wordt op de Belgische stand op de wereldexpo van Milaan door een Schaarbekenaar ontworpen is. Maar ook een website voor liefhebbers van ambachtelijk brood, een geplande wijnhandel, een project voor een skatepark en een beurs over ruimtetoerisme in de Hallen van Schaarbeek vinden een plaats op de blog.

Eric heeft duidelijk een missie: tonen dat er in Schaarbeek heel wat te beleven valt. En zelf ontdekt hij door de blog steeds nieuwe dingen die hij nog niet kende. “Oui, je suis raide dingue de Schaerbeek!”

Le blog d’un Schaerbeekois motivé is ook actief op Facebook en Twitter.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.