BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Vandaag stellen we u de moestuin La Petite Senne van Atelier Groot Eiland voor.
In februari startte Atelier Groot Eiland in samenwerking met de gemeente Molenbeek met een moestuin. Maar liefst 1.100 m², omzoomd door sociale woningen en het Meininger-hotel, staan ter beschikking voor stadslandbouw. Zestig groentebedden en twee serres produceren vandaag ongeveer 100 kg per week. Het aanbod is divers: tomaten, wortelen, aubergines, courgettes, bloemkool, prei, warmoes. Wat ’s morgens geoogst wordt, ligt ’s middags bij wijze van spreken op je bord in het uitstekende maatschappelijk restaurant Heksenketel. Buurtbewoners kunnen bovendien leren hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan, in hun tuintje of op hun balkonnetje.
Simon, de Australische bio-landbouwer uit Leuven die ingehuurd is voor het project, had er nochtans een hard hoofd in. Zou de tuin genoeg zonlicht krijgen? Zou de bodemkwaliteit volstaan? Het bleek een voltreffer. De bodem is niet vervuild door zware metalen, zoals in het industriële Molenbeek vaak het geval is. Meer nog, doordat de kleine Zenne 4 meter onder de stadstuin stroomt, is de grond zelfs uitzonderlijk vruchtbaar. Het kind had meteen een naam. Simon wil in zijn woonplaats nu een soortgelijk project van de grond krijgen, maar aan MO* vertelde hij dat de stad Leuven heel enthousiast is over duurzame projecten, zolang ze er zelf maar niet te veel voor moet betalen.
Wie Atelier Groot Eiland zegt, denkt in de eerste plaats aan opleiding, advisering en tewerkstelling van kansarme en langdurig werkloze Brusselaars. Communicatieverantwoordelijke Betty Reyniers: “Al 30 jaar proberen we drenkelingen op het droge te brengen. Mensen in een vaak uitzichtloze situatie geven we hun eigenwaarde terug en laten we opnieuw doorstromen in de maatschappij. We doen niet aan bezigheidstherapie, maar stellen mensen tewerk in duurzame, zinvolle projecten.” Ze geeft als voorbeeld schrijnwerkerij Klimop, die momenteel uitpakt met Boomerang Design, meubelen uit afvalhout. Verzendatelier Etiket en ArtiZan, een winkeltje met ambachtelijke producten, vervolledigen het aanbod. De moestuin stelt drie mensen deeltijds tewerk in het kader van arbeidszorg.
Atelier Groot Eiland werkte ook samen met Brussels Beer Project en Delhaize aan de ontwikkeling van Babylone, bier op basis van brood.